Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V roku 2023 má ísť na zdravotníctvo 7,62 miliardy eur

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Oproti minulému roku pôjde o nárast o 1,24 miliardy eur, čo predstavuje 19,4 percenta.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Výdavky na zdravotníctvo dosiahnu v roku 2023 úroveň 7,62 miliardy eur. Oproti minulému roku pôjde o nárast o 1,24 miliardy eur, čo predstavuje 19,4 percenta. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý v piatok schválila vláda.

Výdavky verejného zdravotného poistenia (VZP), ktoré slúžia na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, sa očakávajú na úrovni 6,74 miliardy eur, čo predstavuje 5,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Z toho štát za svojich poistencov zaplatí 1,10 miliardy eur.

"Na celkové dorovnanie výdavkov poistenia VZP na očakávanú úroveň 6,44 miliardy eur sú v rámci kapitoly Všeobecná pokladničná správa alokované dodatočné výdavky určené na zvýšenie platby za poistencov štátu o 340 miliónov eur, ktoré budú presunuté do VZP po nadobudnutí účinnosti zákona o štátnom rozpočte na rok 2023," uvádza sa v materiáli.

Ministerstvo financií podľa materiálu rozpočtom reaguje aj na dôležitosť a nedostatok zdravotníckeho personálu. V budúcom roku porastú mzdy zdravotníckych pracovníkov o 394 miliónov eur. Okrem zohľadnenia platového automatu rozpočet počíta aj s upravenými koeficientmi. "Mzdy zdravotníckych pracovníkov v ústavnej starostlivosti porastú o 232 miliónov eur nad rámec platového automatu," spresnil rezort.