Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Ružomberku otvorili nový pavilón pre pacientov s COVID-19

V Ružomberku otvorili nový pavilón pre pacientov s COVID-19 Foto: ECO – INVESTMENT a.s.

Spoločnosti ECO-INVESTMENT a MONDI darovali z rozhodnutia predsedu predstavenstva Milana Fiľa Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku šesťstotisíc eur.

Bratislava 2. októbra (OTS) - Nemocnica za tieto finančné prostriedky nakúpila prístrojové vybavenie pre pacientov, ktorí sa liečia na COVID-19.

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok zriadila v nevyužívaných priestoroch bývalej polikliniky pavilón na hospitalizáciu pacientov s nákazou COVID-19. K dispozícii má 42 lôžok, z toho 13 aj s možnosťou napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu.

„Pavilón pre hospitalizáciu pacientov s COVID-19 sa nám podarilo dokončiť v naozaj správnom čase. Počty potvrdených prípadov nákazy stúpajú nielen v spádovom regióne Liptov a Orava, ale aj na celom Slovensku. Toto je ďalší krok, ktorým chceme ako rezort prispieť k zvládnutiu situácie s pandémiou a zabezpečiť našim občanom naozaj kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ povedal minister obrany minister obrany Jaroslav Naď počas slávnostného otvorenia.

600-tisíc eur venovali nemocnici na zakúpenie prístrojového vybavenia pre covidových pacientov spoločnosti ECO-INVESTMENT a.s. a MONDI, a.s. Prístrojové vybavenie, ktoré nemocnica zakúpila vďaka daru je na viacerých oddeleniach, ktoré poskytujú starostlivosť o pacientov s koronavírusom - oddelenie urgentného príjmu, centrálna JIS, dialýza či cievna chirurgia.

Prežívame veľmi ťažkú dobu, spoločnosť a naši ľudia potrebujú ochranu a zdravotnú starostlivosť. Naše spoločnosti Mondi SCP, SHP Group a Tauris Group investovali do boja proti koronavírusu niekoľko miliónov eur. Budeme ďalej pokračovať v podpore takýchto projektov a pomáhať tejto spoločnosti. Žijeme tu a títo ľudia si zaslúžia pomoc. Chcem sa poďakovať lekárom, sestričkám a personálu nemocnice, že v týchto ťažkých chvíľach pomáhajú tým, ktorí to potrebujú,“ povedal prezident a predseda predstavenstva ECO – INVESTMENT a.s. Milan Fiľo.

V súčasnosti sa v ÚVN starajú o 33 pacientov s koronavírusom, z toho je päť na umelej pľúcnej ventilácii. Od vypuknutia pandémie bola ako príčina úmrtia určený COVID-19 pri siedmich pacientoch.

Celkové náklady na rekonštrukciu nového COVID pavilónu predstavujú 1,3 milióna eur, pričom prístrojové vybavenie stálo takmer 460-tisíc eur. Od Ministerstva zdravotníctva získala ÚVN 18 pľúcnych ventilácií. Z nich je 14 v novom pavilóne, štyri sú na Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Tento pavilón bude iba jedným z miest poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom s rýchlo sa šíriacim vírusom.