Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Slovalcu urobili počas druhej vlny pandémie takmer 10.000 testov

Hlinikáreň Slovalco. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom testuje všetkých svojich zamestnancov v sedem až 14-dňových intervaloch.

Žiar nad Hronom 27. januára (TASR) – V hlinikárni Slovalco vykonali od vypuknutia druhej vlny pandémie nového koronavírusu takmer 10.000 antigénových testov. Doposiaľ sa v hlinikárni objavilo 79 prípadov ochorenia COVID-19. TASR o tom za spoločnosť Slovalco informoval Peter Oťapka.

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom testuje všetkých svojich zamestnancov v sedem až 14-dňových intervaloch, okrem zamestnancov sa na antigénovom testovaní zúčastňujú aj stáli dodávatelia spoločnosti. Spoločnosť sa zúčastnila aj na celoplošnom skríningu, v priemyselnom parku boli v spolupráci s mestom Žiar nad Hronom zriadené tri odberové miesta.

V rámci skríningového testovania sme otestovali 660 ľudí, z toho pozitívni boli dvaja,“ uviedol Oťapka. V Slovalcu sa doposiaľ objavilo 79 prípadov ochorenia COVID-19, polovicu z nich predstavovali osoby mimo stálych zamestnancov. Prevádzka fabriky zatiaľ pandémiou ohrozená nebola.

Pravidelným testovaním nielen zamestnancov, ale aj dodávateľov, ktorí sa pohybujú v areáli a prichádzajú s našimi zamestnancami do kontaktu, vieme výrazne znížiť riziko šírenia vírusu vo fabrike. Výroba hliníka sa nedá pozastaviť, musí bežať nepretržite a nemôžeme si dovoliť personálne výpadky,“ povedal generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Žiarska hlinikáreň v súčasnosti zamestnáva 450 ľudí, podľa predbežného prieskumu majú o vakcináciu proti ochoreniu COVID-19 záujem približne tri štvrtiny zamestnancov. V spoločnosti platia prísne opatrenia proti šíreniu vírusu, jednotlivé pracovné tímy sú vzájomne oddelené. Spoločnosť zaviedla aj osvetu zamestnancov o zodpovednom správaní, rovnako ako aj propagačnú kampaň k očkovaniu.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku, v súčasnosti sa zameriava na recykláciu hliníka s mnohonásobne nižším ekologickým dosahom ako primárna výroba z oxidu hlinitého. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.