Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V slovenskom vzdušnom priestore sa vlani stalo sedem nehôd

Ilustračné foto Foto: OS ZZS

Podľa ministerstva dopravy však naďalej platí, že letecká doprava je najbezpečnejším druhom dopravy.

Bratislava 9. februára (TASR) - V slovenskom vzdušnom priestore sa stalo v roku 2015 celkovo sedem leteckých nehôd, pri ktorých zahynulo 20 ľudí. O život tak prišlo výrazne viac ľudí, ako v predchádzajúcich rokoch. Napríklad v roku 2014 nezahynul pri leteckých nehodách nikto, v roku 2013 to boli štyria ľudia a v roku 2012 to boli dvaja ľudia.

Vyplýva to z údajov Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru, ktorý spadá pod ministerstvo dopravy. Takýto enormný nárast usmrtených ľudí bol podľa rezortu dopravy spôsobený hlavne počtom ľudí, ktorí boli na palubách havarovaných lietadiel.

"Pri všetkých leteckých nehodách, ktorých vyšetrovanie bolo ukončené, bol hlavnou príčinou takzvaný ľudský faktor," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. To podľa jeho slov znamená, že nehodu zapríčinil veliteľ posádky daného lietadla precenením svojich schopností.

Medzi najtragickejšie letecké nehody z minulého roka patrí napríklad pád záchranárskeho vrtuľníka v Slovenskom raji v júli 2015. Zahynul pri ňom pilot a traja záchranári. Tiež zrážka dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň z augusta minulého roka, pri ktorej zahynuli štyria piloti a traja parašutisti.

Veľmi tragický bol aj pád ukrajinského vrtuľníka pri obci Stretavka v okrese Michalovce z novembra 2015. Zahynul pri ňom pilot a sedem cestujúcich.

Podľa ministerstva dopravy však naďalej platí, že letecká doprava je najbezpečnejším druhom dopravy. "A to vďaka dobre vypracovanému dohľadu nad technickým stavom lietadiel a vycvičenosti personálu," vysvetlil Kóňa.

Odborné vyšetrovania a rozbory leteckých udalostí podľa neho potvrdzujú, že z faktorov ovplyvňujúcich bezpečnosť leteckej dopravy sa stále viac stáva rozhodujúci ľudský činiteľ, ktorý v rôznych formách ovplyvňuje priebeh takmer všetkých leteckých udalostí a nehôd. "Podľa rôznych odhadov má 70 až 80 % leteckých nehôd na svedomí práve ľudský činiteľ," vyčíslil Kóňa.

Zároveň sa v minulom roku stalo v leteckej doprave 269 incidentov. K najčastejším príčinám leteckých incidentov pritom patrí napríklad stret s vtákom, technické chyby leteckej techniky i vniknutie do vzdušného priestoru bez povolenia.