Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V SR pribudne 23 zelených oáz, dobrovoľníci na ne dostanú 60.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: J&T REAL ESTATE, a.s.

V aktuálnom 14. ročníku environmentálneho programu Nadácie Ekopolis a Slovnaftu o víťazoch po prvý raz rozhodovala okrem grantovej komisie i verejnosť.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – Na Slovensku pribudne ďalších 23 nových alebo revitalizovaných zelených plôch. Vybudujú ich dobrovoľníci s podporou grantového programu Zelené oázy, ktorý im pomôže celkovou sumou 60.000 eur. TASR o tom v utorok informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.

V aktuálnom 14. ročníku environmentálneho programu Nadácie Ekopolis a Slovnaftu o víťazoch po prvý raz rozhodovala okrem grantovej komisie i verejnosť. Medzi 23 najlepších projektov sa tak dostali aj zelené oázy, ktoré mali v každom kraji pri verejnom hlasovaní najviac fanúšikov.

"Obec Malinovo bude mať novú čerešňovú aleju, občianske združenie Ďarmoty zrevitalizuje náučný chodník venovaný tradičným remeslám, vznikne nový cyklopoint a komunitné centrum vo vinohradoch zamerané na ekologické vinohradníctvo. Vo verejnom hlasovaní ľudia rozhodli, že náš program podporí tiež obnovu tradičnej orechovej aleje medzi obcou Horné Orešany a kláštorom či vznik náučného chodníka v unikátnom prostredí meandrov Hrona pri Telgárte na Horehroní," priblížil Milan Hronec, programový manažér nadácie.

Odborná komisia ešte vo februári vybrala zo 179 žiadostí o grant 11 najzaujímavejších, ktoré získali priamu podporu. Ďalších 26 projektov sa v marci uchádzalo o hlasy verejnosti. O finálnom rebríčku rozhodlo 19.114 hlasov. Grant získalo 12 projektov s najvyšším počtom hlasov.

Podrobné informácie o podporených projektoch a celom programe Zelené oázy možno nájsť na www.ekopolis.sk a www.oazy.sk.

"Na zelených oázach, podporených v tomto ročníku, budú ich autori pracovať od apríla do konca októbra. Pre výnimočnú situáciu, spôsobenú novým koronavírusom, je realizačná fáza rozšírená o prísne zdravotno-bezpečnostné opatrenia," dodal Hronec.