Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V SR spustili projekt Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra

Na snímke dočasne poverená ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR podporí projekt sumou 8,2 milióna eur z plánu obnovy.

Bratislava 31. januára (TASR) -Na Slovensku spustili európsky projekt Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra (skQCI). Jeho hlavným cieľom je vybudovanie kvantovej komunikačnej infraštruktúry, ktorá prepojí 12 slovenských akademických inštitúcií od Bratislavy po Košice. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR podporí projekt sumou 8,2 milióna eur z plánu obnovy. V utorok o tom informovali predstavitelia Fyzikálneho ústavu (FÚ) Slovenskej akadémie vied (SAV) a vicepremiérka a dočasne poverená ministerka informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovej konferencii.

"Žijeme v časoch čoraz rafinovanejších kybernetických útokov a potrebujeme hľadať nové spôsoby bezpečného prenosu dát," povedala Remišová. "Je veľmi dobrou správou, že Slovensko sa zaradilo medzi prvé európske krajiny, ktoré budujú kvantovú komunikačnú sieť. Táto nová infraštruktúra nám prinesie prevratnú úroveň bezpečného prenosu dát a šifrovania v online priestore. Kvantová komunikácia je prakticky neprelomiteľná," dodala.

SkQCI vytvorí predpoklady na prepojenie s okolitými krajinami, prípadne na kvantový prenos šifrovacích kľúčov pomocou satelitov, uviedli predstavitelia SAV. Cieľom je aj vývoj jednofotónového detektora s chladiacim systémom a vytvorenie medzinárodného tréningového a vzdelávacieho centra pre kvantové technológie, doplnili zástupcovia MIRRI. Pomocou projektu na Slovensku vznikne kvantová komunikačná linka, ktorá bude tvoriť kostru vysokobezpečného internetu budúcnosti, dodali.