Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mimoriadne zasadala vláda, v kase chýba takmer 500 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V materiáli, ktorý dnes schválila vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí, sa za najväčšie negatíva považuje zníženie daňových príjmov o 348 miliónov eur.

Bratislava 30. júla (TASR) - Vládny kabinet musí prijať dodatočné opatrenia v hodnote 498,20 milióna eur, ak chce dodržať svoj rozpočtový cieľ na tento a budúci rok. Plánom rezortu financií je deficit verejných financií na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) na tento rok a v nasledujúcom roku by mal deficit dosiahnuť 3 %.

"Identifikované riziká rozpočtu, najmä nerozpočtovanie viacerých výdavkových položiek a nadhodnotenie niektorých príjmov, dokazujú, že rozpočtovaný cieľ nie je možné naplniť v rámci parametrov schválených minulou vládou," informuje ministerstvo v správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií za prvý polrok 2012 a predikcii vývoja do konca roka.

V materiáli, ktorý dnes schválila vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí, sa za najväčšie negatíva považuje zníženie daňových príjmov o 348 miliónov eur. Mínusový vplyv bude mať aj povinnosť doplnenia núdzových zásob ropných výrobkov vo výške 95 miliónov eur či nadkontrahácia v rámci Regionálneho Operačného programu v sume 76 miliónov eur.

Tu bude player


Tento výpadok má byť do istej miery kompenzovaný vyšším výnosom, 80 miliónov eur, z dividend zo spoločností s majetkovou účasťou Fondu národného majetku SR či úsporou vo výške 38 miliónov eur na odvodoch do rozpočtu Európskej únie. Nevyhnutné opatrenia na dosiahnutie rozpočtovaného cieľa budú pozostávať aj z reštriktívnych opatrení v štátnom rozpočte a prehodnotenia niektorých výdavkových titulov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes po rokovaní kabinetu objasnil, že ďalším krokom k šetreniu by malo byť viazanie výdavkov v rozpočtoch rezortov v sume 120 miliónov eur. Pozastaviť do konca septembra tohto roka by sa mali aj verejné obstarávania, ktoré priamo nesúvisia s fungovaním ministerstiev.

V rámci získania zdrojov kabinet dnes odsúhlasil aj skrátené konanie k novele zákona o sociálnom poistení, ktorá by tak mala nadobudnúť platnosť s mesačným predstihom a do rozpočtu tak priniesť o 40 miliónov eur viac. Okrem toho vláda odporučila mestám, obciam a vyšším územným celkom, aby svoje výdavky v záujme ozdravenia verejných financií prispôsobovali príjmom.

Tu bude player