Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V stravovacích službách v Nemecku je menej ľudí ako pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet zamestnancov v sektore stravovacích služieb sa vlani zvýšil o 12,5 %, no stále bol o 11,8 % nižší ako v roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

Wiesbaden 13. marca (TASR) - Reštaurácie, bary a krčmy v Nemecku ešte stále nahradili všetok personál, o ktorý prišli počas blokád spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. Uviedol to v pondelok spolkový štatistický úrad Destatist. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Počet zamestnancov v sektore stravovacích služieb sa vlani zvýšil o 12,5 %, no stále bol o 11,8 % nižší ako v roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

Vlády v Európe v rámci opatrení na zabránenie šírenia vírusu dočasne zatvorili reštaurácie s výnimkou donáškových služieb a výdaja cez okienko. Mnohí zamestnanci v tomto odvetví si preto hľadali prácu inde.

Podľa štatistického úradu sektor stravovania prišiel počas dvoch krízových rokov najmä o slabo platených zamestnancov bez benefitov. Ich počet v roku 2021 klesol o 23,1 % na 346.500 v porovnaní s rokom 2019. A počet kmeňových zamestnancov sa v rovnakom období znížil o 9,4 % na 662.400. Celkový počet zamestnancov v tomto sektore bol v roku 2021 o 14,7 % nižší ako v roku 2019.