Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Tatraľane v Kežmarku pracovali stovky ľudí, dnes má 11 zamestnancov

Kežmarský Tatraľan. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tatraľan dodnes patrí k tradičným výrobcom bavlnených, poloľanových, ľanových a zmesových tkanín.


Kežmarok 20. marca (TASR) – Textilná výroba v podtatranskom regióne má už viac ako 155-ročnú tradíciu. V roku 1860 bola v Kežmarku založená Mechanická pradiareň a tkáčovňa ľanu, ktorá bola prvou priemyselnou ľanárskou továrňou nielen na území vtedajšieho Uhorska a dnešného Slovenska. V minulosti firma Tatraľan zamestnávala stovky pracovníkov, dnes ich v meste pracuje už len 11.

"Spočiatku sa tu vyrobilo 200 ton ľanovej priadze a 700.000 metrov ľanového plátna. V tom čase vo fabrike pracovalo 200 robotníkov na 160 mechanických tkáčskych strojoch," priblížil začiatky textilnej výroby v Kežmarku výkonný riaditeľ spoločnosti Tatraľan, s.r.o., Vincent Sokolák. "Medzi prvých majiteľov továrne patril Karol Wein, ktorý firmu rozšíril a zmodernizoval. Za jeho pôsobenia mala 400 mechanických tkáčskych strojov, bielidlo na trávniku a farbiareň plátna. Vyrábala najmä damašky, obrusy, uteráky, utierky, posteľnú bielizeň a vreckovky," povedal výkonný riaditeľ.

Pred prvou svetovou vojnou ľanárska továreň spracovávala väčšinou suroviny domáceho pôvodu. "Dodávala výrobky nielen na domáci trh, ale aj do balkánskych štátov. Zamestnávala 500 tkáčov a 300 robotníčok, najmä krajčírky a vyšívačky. Počas prvej svetovej vojny sa ich počet zvýšil na 900, čo priamo súviselo so situáciou a vojnovým stavom," informoval Sokolák. Po vojne došlo podľa jeho slov ku kríze ľanárskeho priemyslu na Slovensku. Tá sa dotkla aj tejto firmy. Časť strojov bola demontovaná a priestory boli prenajaté na armádne účely.

Začiatkom januára 1945 bola výroba zastavená a majitelia továrne textilku evakuovali. O dva roky neskôr bola továreň znárodnená a premenovaná na spoločnosť Tatraľan, štátny podnik, ľanárske závody Kežmarok. Ten vznikol 26.7.1948. "Traduje sa a my za rok vzniku spoločnosti Tatraľan považujeme rok 1860, pretože firmy predtým boli našimi predchodcami," uviedol Sokolák.

Ľan sa v tom období pestoval v okolí "kráľovského" mesta. Neskôr sa suroviny začali dovážať z Českej republiky, Poľska, Rumunska a Ázie. Po druhej svetovej vojne sa výrobky firmy začali vyvážať do zahraničia vo veľkom množstve. V roku 2001, po konkurze spoločnosti Tatraľan, a. s., sa zmenil vlastník a došlo aj k zmene názvu spoločnosti na Texilan. s.r.o., Kežmarok. K ďalšej zmene majiteľa spoločnosti došlo v roku 2004, keď spoločnosť prechádza do majetku českej firmy SVITAP J.H.J, s.r.o, Svitavy a stáva sa jej dcérskou spoločnosťou. O rok neskôr fabrika nesie už svoj pôvodný názov Tatraľan. "V roku 2011 bola celá textilná výroba presťahovaná z dôvodu zefektívnenia do materskej spoločnosti v Česku a v Kežmarku ostal iba veľkosklad textilu a skupina obchodného oddelenia a vývoja špeciálnych tkanín " doplnil Sokolák.

Tatraľan dodnes patrí k tradičným výrobcom bavlnených, poloľanových, ľanových a zmesových tkanín. V súčasnosti zabezpečuje produkciu v materskej spoločnosti a predáva bytový textil (uteráky, utierky, posteľnú bielizeň, obrusy), technické textílie (maliarske plátno, režné plátna, rukavicovinu) a špeciálne tkaniny pre silové zložky ministerstiev obrany, vnútra a financií SR.

"Kežmarská spoločnosť je dlhoročným partnerom a. s. Zekon Michalovce, kde zo špeciálnych tkanín firma zhotovuje maskovacie poľné rovnošaty pre potreby slovenskej armády," uviedol výkonný riaditeľ. Dodal, že podľa NATO je tkanina určená pre silové zložky Ministerstva obrany SR vysoko hodnotená a zaraďuje sa k špičke oblečenia tohto druhu na svete. "V súčasnosti spoločnosť Tatraľan v Kežmarku zamestnáva 11 zamestnancov a venuje sa vývoju a obchodovaniu so špeciálnymi tkaninami určenými na maskovacie odevy pre silové zložky," priblížil Sokolák.