Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V technologickom laboratóriu v Košiciach testujú najnovší röntgen

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom nového laboratória je skvalitniť a urýchliť vývoj röntgenových prístrojov.

Košice 18. februára (TASR) – V novom technologickom laboratóriu v Košiciach nainštalovali najnovší röntgenový prístroj. Za jeho vývojom stojí aj slovenský tím programátorov, ktorý na ňom pracoval päť rokov. Hardvér tohto prístroja budú testovať v reálnych podmienkach, v laboratóriu s ním budú pracovať vybraní lekári. TASR o tom informovala spoločnosť Siemens Healthcare.

Prístroj YSIO X.pree je podľa nej nainštalovaný zatiaľ len na 35 miestach na svete. Jeho hlavnou prednosťou je využitie umelej inteligencie novej generácie. Výhodou pre pacientov je najmä skrátený čas vyšetrenia.

Röntgen je umiestnený v novom testovacom laboratóriu, ktoré vybudovali v priestoroch spoločnosti v Košiciach na prelome rokov, je jediné svojho druhu na Slovensku. „Novovybudovaný Test Lab je aj akýmsi showroomom, ktorý umožní ešte pružnejšie reagovať na zmeny vo vývoji. Budeme schopní prakticky okamžite integrovať a testovať vyvíjanú funkcionalitu na reálnom hardvéri,“ uviedol za tím slovenských programátorov Ján Majoroš.

Cieľom nového laboratória je skvalitniť a urýchliť vývoj röntgenových prístrojov. Tvoriť softvér pre globálne využitie v zdravotníctve sa podľa neho darí aj vďaka konzultáciám s lekármi, ktorí s röntgenmi reálne pracujú. Spolupracujú s medicínskymi špecialistami z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb a z Východoslovenského onkologického ústavu.