Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

V Trenčíne stúpnu od júla ceny cestovného v mestskej hromadnej doprave

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cena 30-dňového cestovného lístka stúpne od júla zo súčasných 15 na 20 eur, 90-dňový lístok bude stáť 55 eur (doteraz 40 eur).

Trenčín 29. mája (TASR) - V Trenčíne sa od 1. júla zvýši cestovné v mestskej hromadnej doprave (MHD). Cena základného hodinového jednorazového lístka stúpne na dvojnásobok. Nový cenník cestovného schválili v stredu poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

Podľa vedúcej útvaru mobility trenčianskej radnice Hany Múdrej sa od začiatku júla rušia neprestupné cestovné lístky a prepravné za batožinu, zvyšujú sa zľavy pre deti, študentov a seniorov. Novinkou bude ročný cestovný lístok.

"Základným cieľom zmien je motivovať pravidelných cestujúcich, aby si kúpili predplatný lístok a predaj u vodiča využili len ako doplnkovú formu predaja. Cestovné sa v Trenčíne plošne zvyšovalo naposledy v roku 2011," doplnila Múdra.

MHD podľa nej prešla inováciami, ktoré výrazne zvýšili kvalitu verejnej dopravy. Aktuálne mesto rieši novú koncepciu verejnej dopravy, ktorá by mala priniesť zlepšenie dopravnej obslužnosti novovybudovaných území a skrátenie intervalov medzi spojmi. Predĺži sa čas prevádzky MHD počas dňa i v noci.

Výhodnejšie bude cestovné po zakúpení cestovných lístkov prostredníctvom dopravnej karty a mobilnej aplikácie. Základný 60-minútový lístok bude v tomto prípade stáť 0,80 eura, pri platbe platobnou kartou v autobuse jedno euro, pri platbe v hotovosti u vodiča dve eurá.

Cena 30-dňového cestovného lístka stúpne od júla zo súčasných 15 na 20 eur, 90-dňový lístok bude stáť 55 eur (doteraz 40 eur). Novinkou je ročný cestovný lístok v hodnote 182,50 eura.