Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvyšujú mzdy o 40 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Zabezpečuje to nový dodatok ku kolektívnej zmluve s účinnosťou od 1. mája, ktorý v pondelok podpísali odborári a vedenie podniku.

Košice 17. júna (TASR) – V košických oceliarňach U. S. Steel sa zvyšuje mesačná mzda každého zamestnanca o 40 eur mesačne. Zabezpečuje to nový dodatok ku kolektívnej zmluve s účinnosťou od 1. mája, ktorý v pondelok podpísali odborári a vedenie podniku. TASR to potvrdil predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Súčasťou kompromisnej dohody je okrem iného vyplatenie jednorazovej odmeny vo výške 100 eur v mesiaci december po splnení hospodárskych výsledkov stanovených za 12 mesiacov tohto roku. Zároveň doterajšia variabilná mzdová platba ostáva vo výške 9 %.

"Dodatok číslo 6 vo finálnej podobe sa ratifikoval v 24. týždni jednotlivými základnými organizáciami združenými v Rade odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice a je zároveň výsledkom sociálneho zmieru v našej fabrike, ktorému predchádzal konštruktívny sociálny dialóg nielen za stolom, ale aj mimo neho. Napriek zložitému obdobiu v oceliarenskom odvetví v EÚ, ktoré vzniklo v časovom súbehu s naším vyjednávaním, považujeme výsledok za adekvátny," informoval Varga.

Štrajková pohotovosť, ktorú odbory v podniku vyhlásili v apríli, sa skončila mimoriadnou konferenciou Rady odborov 14. júna.

Dodatok zahŕňa mzdové zvýhodnenia za prácu v pracovných režimoch, za prácu v noci, v odpoludňajšej zmene a cez víkendy, mzdovú kompenzáciu za sťažený výkon práce či ďalšie príspevky. Dohodnuté zvýšenie základnej mesačnej mzdy spolu s dôsledkami z minulého roka a príplatkami znamená zvýšenie priemernej mzdy o 4,9 %. Minuloročný dodatok ku kolektívnej zmluve znamenal pre zamestnancov železiarní priemerne 5,4 % nárast miezd (na 1724 eur) a s variabilnými zložkami celkový rast 7,6 % (1876 eur).

Na tohtoročnom zvýšení tarifných miezd sa obe strany dlho nevedeli dohodnúť, odbory požadovali najprv nárast o 120 eur mesačne, neskôr ustúpili na 70 eur, pričom zamestnávateľ trval len na 20 eurách. Pre spor vstúpila do vyjednávaní mediátorka určená ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Podľa Vargu ústup od pôvodnej požiadavky rastu taríf si vynútili okolnosti, keďže od koncipovania návrhu na konci novembra 2018 sa dramaticky zmenili ekonomické a trhové podmienky v oceliarskom biznise. "Nevylučujú sa opatrenia, že už sa linky postupne budú odstavovať aj v našej fabrike," poznamenal.

Podľa hovorcu U. S. Steel Košice Jána Baču je podpísanie dodatku ku kolektívnej zmluve pre podnik veľmi dôležité aj vzhľadom na zložité podmienky, v ktorých sa aktuálne nachádza oceliarstvo v Európe. "Táto dohoda poukazuje na schopnosť a ochotu oboch strán dohodnúť sa v prospech spoločného dlhodobého záujmu. Všetci chceme, aby táto firma uspela v ťažkej konkurencii," uviedol v reakcii pre TASR.

Výrobcovia ocele v Európskej únii (EÚ) začiatkom júna upozornili, že Európu zaplavuje oceľ z iných regiónov v dôsledku zavedenia ciel na jej dovoz do USA. Poukázali na globálnu nadmernú kapacitu ocele a využívanie trhu EÚ ako dampingového skladu na celosvetové nadbytočné množstvá ocele. Varovali, že ohrozené sú tisícky pracovných miest a EÚ musí preto konať.