Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V USA vzniklo v septembri viac pozícií, nezamestnanosť klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

K lepším než predpokladaným údajom o tvorbe pracovných miest v USA prispeli najmä sektor zábavy a pohostinstva a potom zdravotnej starostlivosti.

Washington 7. októbra (TASR) - V Spojených štátoch vzniklo v septembri viac nových pracovných miest, než sa očakávalo, a aj nezamestnanosť sa vyvíjala lepšie, než naznačovali odhady. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že mimo poľnohospodárstva vzniklo v USA minulý mesiac 263.000 nových pracovných pozícií. Bolo to menej než v auguste, keď sa vytvorilo 315.000 nových miest, výsledok bol však lepší, než sa očakávalo. Ekonómovia totiž počítali s tým, že v septembri vznikne iba 250.000 nových pracovných pozícií.

K lepším než predpokladaným údajom o tvorbe pracovných miest v USA prispeli najmä sektor zábavy a pohostinstva a potom zdravotnej starostlivosti. V prípade zábavy a pohostinstva sa vytvorilo v septembri 83.000 nových pracovných miest a v oblasti zdravotnej starostlivosti 75.400.

Zároveň sa znížila nezamestnanosť, ktorá sa vrátila na predpandemické minimum. Miera nezamestnanosti v USA dosiahla v septembri 3,5 %, zatiaľ čo v auguste predstavovala 3,7 %. Analytici pritom očakávali, že zotrvá na augustovej hodnote.