Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

V USA vzniklo vo februári 275.000 nových pracovných miest

Na archívnej snímke ľudia v Dallase. Foto: TASR/AP

Napriek sérii hromadných prepúšťaní zo začiatku roka sa zamestnávatelia vo všeobecnosti snažia udržať si svojich pracovníkov.

Washington 8. marca (TASR) - Tvorba nových pracovných miest v USA sa vo februári zrýchlila. Miera nezamestnanosti sa však zvýšila a mzdy spomalili rast, čo podporuje vyhliadky na júnové zníženie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počet pracovných miest mimo poľnohospodárstva sa minulý mesiac zvýšil o 275.000, oznámilo v piatok federálne ministerstvo práce. V januári na základe revidovaných údajov vzniklo 229.000 nových pracovných miest, čo bolo výrazne menej ako pôvodne uvádzaných 353.000. Miera nezamestnanosti vo februári vzrástla na 3,9 % po tom, ako sa tri mesiace za sebou držala na úrovni 3,7 %.

Napriek sérii hromadných prepúšťaní zo začiatku roka sa zamestnávatelia vo všeobecnosti snažia udržať si svojich pracovníkov. Hoci sa ponuka a dopyt po pracovnej sile dostávajú do rovnováhy, v súvislosti s nárastom imigrácie a odkladaním odchodu starších pracovníkov do dôchodku niektoré odvetvia hospodárstva naďalej čelia kritickému nedostatku kvalifikovaných zamestnancov.

V januári pripadalo na jedného nezamestnaného 1,45 voľného pracovného miesta, čo je stále výrazne nad priemerom 1,2 za rok 2019, ktorý predchádzal pandémii nového koronavírusu.