Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V žarnovickej spoločnosti Illichmann majú prvú kolektívnu zmluvu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počiatočnú nezhodu, ktorá pretrvávala od polovice roka 2020, musel nakoniec vyriešiť určený rozhodca.

Žarnovica 6. septembra (TASR) – Na svojej vôbec prvej kolektívnej zmluve sa v týchto dňoch dohodli zamestnávatelia a odbory v spoločnosti na výrobu hliníkových odliatkov, pieskových foriem a pieskových jadier Illichmann Castalloy Žarnovica. Počiatočnú nezhodu, ktorá pretrvávala od polovice roka 2020, musel nakoniec vyriešiť určený rozhodca.

"Rozhodca vydal 31. augusta 2022 konečné rozhodnutie, podľa ktorého sa každému zamestnancovi zvyšuje základná mzda o 75 eur mesačne," uviedla pre TASR banskobystrická krajská organizácia OZ KOVO. "Toto rozhodnutie má okamžitú účinnosť, je pre obidvoch sociálnych partnerov záväzné a nedá sa proti nemu odvolať," dodala.

Spornými bodmi, pre ktoré sa obaja účastníci rozhodli vyhlásiť v kolektívnom vyjednávaní spor a po neúspešnom konaní pred sprostredkovateľom povolať na ďalšie vyjednávanie rozhodcu, bol celý obsah kolektívnej zmluvy, najmä však zvýšenie základných miezd zamestnancov, keď odbory požadovali 100 eur pre každého zamestnanca a rovnaké podmienky pri vyplácaní 13. a 14. mzdy. "O zvýšení miezd rozhodol rozhodca po spoločnom stretnutí s oboma sociálnymi partnermi, dohodnuté boli aj ostatné problematické body," uviedli odborári.

"Rozhodnutie rozhodcu je pre nás vítanou správou, nielen preto, že sa zvýšením základných miezd zamestnancov bude ľuďom vo fabrike v týchto ťažkých časoch trošku lepšie žiť, ale najmä preto, že sme pre nich dohodli ich prvú kolektívnu zmluvu, ktorá im garantuje aj ďalšie zvýhodnenia a benefity. Kolektívne rokovanie sa začalo predložením návrhu kolektívnej zmluvy ešte 15. júla 2020 a aj pre situáciu s COVID-19 bolo zdĺhavé a mimoriadne náročné," uviedol pre TASR hlavný kolektívny vyjednávač a zároveň člen predsedníctva Rady OZ KOVO pre banskobystrický región Pavel Kúš.

V spoločnosti aktuálne pracuje 122 kmeňových zamestnancov, ďalšie desiatky ľudí tam pracujú ako agentúrni zamestnanci. Podľa údajov zverejnených na stránke finstat.sk mala firma v roku 2020 rekordné tržby 12,08 milióna eur a zisk 393.869 eur.