Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V Železničnom múzeu SR odhalili pamätník zosnulých železničiarov

Snímka z odhalenia pamätníka železničiarov, 23. júna 2021 v Bratislave. Foto: FB/Sme rodina

Pietne miesto symbolického cintorína tvorí monument, na ktorom sú tabuľky s menami a popisom tragických udalostí.

Bratislava 23. júna (TASR) – Na železnici platia prísne pravidlá a smernice, no napriek tomu niekedy dochádza k tragédiám. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár, minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, zástupcovia spoločností Železnice Slovenskej republiky, Železničná spoločnosť Slovensko a Cargo Slovakia v utorok odhalili v železničnom múzeu symbolický pamätník na pamiatku tých železničiarov, ktorí prišli o život počas výkonu svojho zamestnania. V stredu o tom informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie a marketingu ŽSR Ria Feik Achbergerová.

„Je nevyhnutné pripomínať si aj osudy všetkých pracovníkov železníc, ktorí pri výkone svojho povolania tragicky zahynuli. Vyzdvihujem ich statočnosť, vzdávam im hold a prejavujem úctu pozostalým rodinám. O to viac si vážim myšlienku vytvoriť pamätník pre nebohých železničiarov,“ uviedol Kollár.

Štátny tajomník ministerstva dopravy Kmeť dodal, že železničiarske remeslo prináša aj tragické okamihy a mnoho členov "modrej armády" stratilo svojich kolegov, rodiny prišli o milovaných. „Som rád železničiari majú pietne miesto, kde im môžeme vzdať hold,“ povedal Kmeť.

Zriaďovateľom a správcom pietneho miesta v priestoroch železničného múzea sú Železnice slovenskej republiky. Generálny riaditeľ spoločnosti Miloslav Havrila pripomenul, že toto miesto má byť aj mementom pre ostatných, aby si uvedomovali, že povolanie železničiar je aj ťažké a predovšetkým zodpovedné.

S myšlienkou zriadenia pietneho miesta prišlo občianske združenie Klub priateľov železníc východného Slovenska. Pietne miesto symbolického cintorína tvorí monument, na ktorom sú tabuľky s menami a popisom tragických udalostí. Ide aj o 50 rokov staré tragédie, nielen aktuálne úmrtia.