Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vyšehradská štvorka žiada o zaradenie Energetickej únie na summit EÚ

Predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ako vysvetlil premiér Robert Fico, v prípade zaradenia problematiky Energetickej únie do agendy summitu sa Európska únia vyhraní voči Nord Streamu 2, ktorý by významne poškodil SR.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Vyšehradská štvorka spoločne podpísala list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom ho žiada o zaradenie agendy Energetickej únie do programu najbližšieho summitu EÚ. Ten sa uskutoční 17. a 18. decembra v Bruseli. K Tuskovi by sa mal dostať v priebehu niekoľkých dní.

K podpore predmetného listu sa môžu prihlásiť aj ďalšie členské štáty EÚ s podobným názorom.

Ako po dnešnom rokovaní vlády vysvetlil premiér Robert Fico, v prípade zaradenia problematiky Energetickej únie do agendy summitu sa Európska únia vyhraní voči Nord Streamu 2, ktorý by významne poškodil SR.

Vyšehradská štvorka žiada plné rešpektovanie pravidiel Energetickej únie. "Ak sa budú rešpektovať, tak projekt Nord Stream 2 musí byť odmietnutý," upozornil Fico.

Dohodu o rozšírení súčasného plynovodu Nord Stream podpísal ruský energetický gigant Gazprom s niektorými západnými spoločnosťami. Pri dodávkach ruského plynu do Európy by obišiel nielen Ukrajinu, ale aj Slovensko, ktoré by tak prišlo o niekoľko stomiliónové príjmy z tranzitu.