Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Väčšia časť R7 v rámci bratislavského obchvatu má byť otvorená čoskoro

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) si prezerá aktuálny stav stavebných prác na úseku rýchlostnej cesty R7 z obce Dunajská Lužná (okres Senec) na Ketelec, miestnu časť mestskej časti Bratislava-Podunajské Biskupice počas kontrolného dňa stavby D4R7 vo štvrtok 13. februára 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Na odovzdanie väčšej časti R7 a nadväzujúceho úseku D4 do prevádzky zostáva zavŕšiť iba administratívny proces.

Bratislava 13. februára (TASR) – Väčšia časť rýchlostnej cesty R7 v rámci nultého bratislavského obchvatu by mala byť čoskoro otvorená. V najbližších týždňoch by sa malo odovzdať do prevádzky 25,2 kilometra (km) na R7 a 4,5 km na diaľnici D4. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) to uviedol vo štvrtok počas kontrolného dňa na D4/R7.



Na odovzdanie väčšej časti R7 a nadväzujúceho úseku D4 do prevádzky zostáva zavŕšiť iba administratívny proces. Podľa Érseka by mala byť táto časť sprejazdnená na prelome marca a apríla. "Od Šamorína po Ketelec s návratom na Rovinku a smerom do Bratislavy, a tam treba vedieť, že tam je už dvojpruh smerom do Bratislavy," opísal úsek, ktorý sa má otvárať o niekoľko týždňov. Vzápätí sa podľa neho môže odovzdať celý úsek až od Holíc, kde sa dorába kruhová križovatka.



Otvorenie väčšej časti realizovanej rýchlostnej cesty R7 a časti diaľnice D4, čo je spolu 29,7 km, predstavuje približne polovicu dĺžky celého projektu D4/R7, ktorá je 59 km. "Práce medzi križovatkou Ketelec a obcami Rovinka a Holice sú takmer ukončené a vodičom sa odovzdajú o niekoľko týždňov. Aby sme ich mohli otvoriť, musíme ešte dokončiť administratívne práce," skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu, Juan José Bregel.

Práce pokračujú aj na Dunajskom súmostí. Obe predmostia, západné aj východné, by mali byť čoskoro dokončené s pomocou dvoch výsuvných skruží. Výstavba mosta cez kajakársku dráhu aj mosta cez hlavný tok Dunaja tiež podľa stavebníka pokračuje podľa plánu. Očakáva, že tento rok v lete sa ukončením nosnej konštrukcie Dunajského súmostia dosiahne dôležitý míľnik projektu.

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) sa zúčastnil kontrolného dňa stavby D4R7. Na snímke ekodukt na rýchlostnej ceste R7 z obce Dunajská Lužná do Ketelca, miestnej časti mestskej časti Bratislava-Podunajské Biskupice počas kontrolného dňa stavby D4R7 vo štvrtok 13. februára 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann


Stavebné práce na ostatných častiach D4 podľa stavebníka tiež pokračujú dobrým tempom. Odovzdávanie ukončených komunikácií by tak malo v roku 2020 pokračovať podľa schváleného časového harmonogramu. Celá R7 až po Bajkalskú ulicu by mohla byť otvorená už začiatkom budúceho roka, plán je však v polovici roka 2021. Skonštatoval to Jorge Sanz Bravo zo spoločnosti Ferrovial Agroman Slovakia, ktorá patrí do konzorcia D4R7 Construction.

Érsek v súvislosti s problematickým násypom na D4 pri Jarovciach pripomenul, že koncesionár dostal lehotu na vyriešenie situácie. "Musia do 90 dní predložiť také opatrenie, ktoré, samozrejme, dá to celé do poriadku," podotkol s tým, že lehota plynie od januára tohto roka. Ak nepredložia riešenie, nie je podľa neho iná možnosť ako sanácia. Jorge Sanz Bravo poznamenal, že spolupracujú s ministerstvom a zhromažďujú všetky informácie. "Dúfame, že to vyriešime v krátkom čase," dodal.

Úsek R7 v dĺžke 25,2 km, ktorý bude otvorený v najbližších týždňoch, má dve križovatky, päť podjazdov, 11 nadjazdov, jeden most pre peších a tri ekodukty.