Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Väčšina čínskych spoločností stále dôveruje trhu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na prieskume sa zúčastnilo asi 180 čínskych podnikov aktívnych v EÚ vrátane telekomunikačných spoločností Huawei a ZTE, výrobcu elektrických vozidiel BYD, lodiarskeho gigantu COSCO a čínskych bánk.

Peking 14. novembra (TASR) - Väčšina čínskych spoločností pôsobiacich v Európskej únii (EÚ) pociťuje negatívne dôsledky jej stratégie znižovania rizík, v ekologickej a digitálnej transformácii Európy však stále vidí viac príležitostí ako problémov. Vyplýva to z prieskumu pre Čínsku obchodnú komoru v EÚ, ktorý uskutočnila poradenská spoločnosť Roland Berger. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Na prieskume sa zúčastnilo asi 180 čínskych podnikov aktívnych v EÚ vrátane telekomunikačných spoločností Huawei a ZTE, výrobcu elektrických vozidiel BYD, lodiarskeho gigantu COSCO a veľkých čínskych bánk. Ich celkové hodnotenie podnikateľského prostredia v EÚ sa zhoršilo už štvrtý rok po sebe. Približne 72 % respondentov uviedlo, že stratégia Únie na znižovanie rizika negatívne ovplyvnila ich obchodné aktivity najmä v prípade dodávateľov polovodičov a telekomunikačných zariadení.

Cieľom stratégie je zmierniť závislosť EÚ od Číny, najmä pokiaľ ide o nerastné suroviny a výrobky potrebné pre ekologickú a digitálnu transformáciu. Čína celosvetovo spracúva takmer 90 % prvkov vzácnych zemín a 60 % lítia. Peking zároveň oznámil obmedzenia vývozu ďalších kľúčových materiálov - gália, germánia a grafitu.

Napriek obavám 83 % oslovených čínskych spoločností uviedlo, že stále dôverujú trhu EÚ a chcú pokračovať v rozširovaní svojich aktivít. Približne 90 % odpovedalo, že v oblasti ekologickej a digitálnej transformácie EÚ vidia viac príležitostí ako výziev.