Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Väčšina európskych firiem v Číne pre epidémiu znižuje celoročné ciele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer 90 % respondentov v spoločnom prieskume uviedlo, že koronavírus má stredne veľký až veľký vplyv na ich podnikanie v ázijskej krajine.

Peking 27. februára (TASR) - Prepuknutie koronavírusu ovplyvnilo väčšinu európskych firiem v Číne, čo viedlo mnohé z nich k zníženiu celoročných cieľov. Ukázal to najnovší prieskum nemeckej obchodnej komory a obchodnej komory Európskej únie (EÚ) v Číne.

Takmer 90 % respondentov v spoločnom prieskume uviedlo, že koronavírus má stredne veľký až veľký vplyv na ich podnikanie v ázijskej krajine. A zhruba polovica účastníkov prieskumu predpovedá dvojciferný pokles výnosov v prvej polovici roka 2020, zatiaľ čo štvrtina očakáva ich pokles o viac ako 20 %. Približne polovica z 577 opýtaných uviedla, že znižuje svoje ročné obchodné ciele. Firmy označili za svoje najväčšie problémy nepredvídateľné pravidlá a reštriktívne požiadavky spojené s karanténou.

„Škála protichodných pravidiel, ktoré vyplynuli z boja proti vírusu COVID-19, priniesla stovky obmedzení, čo znemožnilo pohyb tovaru alebo ľudí po celej Číne,“ povedal Jörg Wuttke, prezident Obchodnej komory EÚ v Číne.

„Aj keď je zastavenie šírenia vírusu najdôležitejšou úlohou, mali by byť prioritou aj relevantné a štandardizačné opatrenia vo väčších jurisdikciách, aby sa reálna ekonomika dostala späť na nohy,“ dodal.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch medzi 18. a 21. februárom.

Väčšina tovární a podnikov v Číne bola na konci januára a v prvých dvoch týždňoch februára zatvorená v snahe obmedziť šírenie vírusu, ktorý doteraz zabil viac ako 2700 ľudí a infikovalo sa ním vyše 78.000 ľudí po celej krajine.