Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Väčšina Slovákov je so svojím zamestnaním spokojná

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Prima banku vypracovala agentúra 2muse na vzorke 700 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Viac ako tri štvrtiny Slovákov tvrdia, že sú spokojní so svojim aktuálnym zamestnaním. Pre spokojnosť potrebujú dobrý kolektív a prácu, ktorá ich baví viac ako vysoké finančné ohodnotenie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Prima banku vypracovala agentúra 2muse na vzorke 700 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

Len 58 % respondentov považuje za dôležité pracovať v odbore, ktorý vyštudovali. Záleží na tom najmä starším ľuďom. „Tento výsledok ukazuje, že požiadavky zamestnávateľov a ponuka školstva u nás nie sú v súlade. Mladí sa často vzdelávajú v odboroch, ktoré tu nevedia využiť a zamestnávatelia potom vynakladajú prostriedky na ich dodatočné vzdelávanie. V súčasnosti existuje široké spektrum možností uplatnenia, na mnohé z nich u nás ani neexistujú študijné odbory,“ povedal Marek Tomeš, špecialista na prieskumy Prima banky.

95 % opýtaných povedalo, že v práci im najviac záleží na dobrom kolektíve. Ďalej nasledovala odpoveď práca, ktorá ma baví (94 %). Financie sa dostali na tretie miesto, keď ich za dôležité označilo 89 % respondentov. V prvej pätici priorít sa ešte objavila práca v regióne, v ktorom bývam a možnosť kariérneho rastu.

Najatraktívnejšie sú pre pracujúcich predovšetkým finančné benefity ako napríklad príspevky na dôchodok, cestovanie do práce, na hypotéku, či dovolenku(44 %). Ďalšími z lákavých benefitov je aj nadštandardná zdravotná starostlivosť (15 %), služobné auto (14 %), vzdelávanie a školenia (12 %).