Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Väčšinu opatrení vo vinohradníctve možno poskytnúť až od roku 2027

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Maroš Černý

Podľa nového nariadenia vlády možno podporu vo vinohradníctve a vinárstve poskytnúť len na opatrenia, ktoré boli schválené, spĺňajú stanovené podmienky a boli už vykonané.

Bratislava 2. mája (TASR) - Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027. Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva. Nariadenie vo štvrtok schválil vládny kabinet.

Podľa dôvodovej správy totiž úhrnná suma orientačných finančných alokácií na opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva vo finančných rokoch 2024 - 2026 dosahuje len 112.000 eur.

"Nakoľko sa očakáva, že v týchto poľnohospodárskych finančných rokoch bude ešte zvyšnú časť alokácie finančných prostriedkov Európskej únie pre Slovenskú republiku na poskytovanie podpory na intervencie v sektore vinohradníctva a vinárstva vo výške 4.775.000 eur potrebné použiť na poskytovanie pomoci na opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva, poskytovanej Slovenskou republikou, tak sa ustanovuje, že okrem reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradov v SR na terase, a informačných akcií o vínach SR, možno na akúkoľvek inú intervenciu SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva podporu v SR poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027," uvádza sa v dôvodovej správe.

V novom nariadení vláda vymedzila opatrenia a podmienky na ich vykonanie z hľadiska oprávnenosti na poskytnutie podpory. Podľa nového nariadenia vlády možno podporu vo vinohradníctve a vinárstve poskytnúť len na opatrenia, ktoré boli schválené, spĺňajú stanovené podmienky a boli už vykonané.

"V záujme o zabezpečenie spravodlivého čerpania podpory, poskytovanej Pôdohospodárskou platobnou agentúrou na intervencie v sektore vinohradníctva a vinárstva zahrnuté v strategickom pláne Spoločnej poľnohospodárskej politiky Slovenskej republiky, sa navrhovaným nariadením vlády ustanovuje postup schvaľovania poskytnutia podpory na intervencie SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva, pravidlá vykonávania, uskutočňovania alebo trvania týchto intervencií, a postup samotného poskytovania podpory na intervencie SPP SR v sektore vinohradníctva a vinárstva," uvádza sa v dôvodovej správe.