Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Valaliky Industrial Park pokračuje v stavebnej príprave pozemku

Na snímke po oboch stranách cesty lokalita, na ktorej vybudujú závod spoločnosti Volvo a v pozadí uprostred kostol vo Valalikoch pri príležitosti oznámenia príchodu investora – spoločnosti Volvo vo Valalikoch v okrese Košice-okolie. Foto: TASR - František Iván

Začatie hrubých terénnych úprav je plánované na 1. kvartál 2023 a zakladanie prvých pilotov budúceho závodu v 2. kvartáli budúceho roka.

Košice 22. decembra (TASR) - Úvodné prípravné práve na území budúceho priemyselného parku neďaleko Košíc prebiehajú aj v decembri. Ako TASR informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park, v lokalite sa naďalej pohybujú ťažké mechanizmy. Začatie hrubých terénnych úprav je plánované na 1. kvartál 2023 a zakladanie prvých pilotov budúceho závodu v 2. kvartáli budúceho roka. V súvislosti s dopravou v súčasnosti uvažujú o rôznych riešeniach.

Počas uplynulých mesiacov realizovali najmä archeologické prieskumy a skrývku ornice v rozsahu 89 hektárov. Predchádzali tomu pedologické a dendrologické, radónové, geofyzikálne a pyrotechnické prieskumy, ako aj vysporiadanie – výkup pozemkov.

Podľa riaditeľa Valaliky Industrial Park Miloša Dureca je pripravované územie potrebné vnímať v globálnom kontexte a rozsahu niekoľkých desaťročí. Tvrdí, že sledovali a dlhodobo vyhodnocovali aktuálne zaťaženia komunikácií v regióne aj požiadavky na infraštruktúru, či už ide o vodovodné prípojky, kanalizáciu, cyklistické cesty alebo protihlukové bariéry. "Čísla sa dopĺňajú o kapacitné požiadavky investorov v našom strategickom území, meste a celom regióne Košice tak, aby sa zohľadnili všetky požiadavky na vybudovanie potrebnej dopravnej infraštruktúry a potrebných sietí. A to nielen pre investorov, ale najmä pre okolité obce, mesto Košice a celý región," povedal.

Na základe realizovaných dopravných štúdií majú byť vybudované obchvaty mestskej časti Košice – Šebastovce a obcí Valaliky, Geča, Čaňa. Počíta sa aj s prímestskou vlakovou dopravou, ktorá dokáže napojiť a obslúžiť širší región, prípadne zahraničné lokality. Prestupné terminály vzniknú podľa projektu v Košiciach, ale aj vo Valalikoch, Haniske a Geči. "V rámci návrhu dopravnej infraštruktúry bude vybudovaný terminál integrovanej osobnej dopravy pri obci Valaliky, ktorý pomôže obyvateľom okolitých obcí a zamestnancom strategického parku pohodlnejšie využívanie hromadnej dopravy," uviedla spoločnosť. V blízkosti priemyselného parku má byť tiež vybudovaných približne 11 kilometrov cyklotrás.

Valaliky Industrial Park má byť sídlom moderných trvalo udržateľných výrobných závodov, z ktorých prvým a najvýznamnejším bude automobilka Volvo. Celkový počet pracovných miest, ktoré v regióne vzniknú vďaka hlavnému strategickému investorovi, je približne 12.000 a v priľahlom subdodávateľskom parku 4000. Predpokladaný nábor a príprava budúcich zamestnancov je plánovaná v roku 2025 a začiatok výroby v roku 2026.