Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Varenie piva na súkromnú spotrebu by mohlo byť oslobodené od dane

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh zákona tiež ustanovuje osobitné podmienky prevádzkovania daňového skladu, ktorým je malý samostatný liehovar.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Výroba piva na vlastnú spotrebu do množstva desať hektolitrov za rok by mohla byť oslobodená od spotrebnej dane. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorý skupina koaličných poslancov za stranu SaS a hnutie OĽANO predložila do Národnej rady (NR) SR. Novela zároveň upravuje aj podmienky prevádzkovania daňového skladu, ktorým je malý samostatný liehovar.

Možnosť oslobodiť od spotrebnej dane pivo vyrábané súkromnými osobami a konzumované výrobcom, členmi jeho rodiny alebo jeho návštevami priznáva členským štátom legislatíva EÚ, Slovensko ju však doteraz nevyužívalo.

Predložený návrh preto túto úpravu mení v prospech súkromných drobných výrobcov piva, z ktorých mnohí by výrobu piva radi vykonávali ako svoju voľnočasovú aktivitu a bráni im v tom ani nie tak finančná bariéra zdaňovania malého množstva piva, ktoré vyrobia, ako skôr nelegálny charakter prípadnej domáckej výroby podľa súčasných predpisov a mimoriadna administratívna náročnosť jeho prípadnej legalizácie,“ uviedli poslanci v predloženom návrhu.

Návrh zákona tiež ustanovuje osobitné podmienky prevádzkovania daňového skladu, ktorým je malý samostatný liehovar. Ide najmä o podmienky a doklady vyžadované na jeho registráciu, evidencie, ktoré je jeho prevádzkovateľ povinný viesť, ako aj zábezpeku na daň, odňatie a zánik povolenia na prevádzkovanie malého samostatného liehovaru.