Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vážny na schôdzke V4 zdôraznil nutnosť účinného čerpania fondov EÚ

Podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny Foto: TASR/Michal Svítok

Účastníci schôdzky, ktorá sa konala v Budapešti, prerokovali aktuálne otázky programového obdobia Európskej únie 2014 - 2020.

Budapešť 7. novembra (TASR) - Nutnosť čo najúčinnejšieho čerpania zdrojov Európskej únie zdôraznil dnes podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny na neformálnej schôdzke predstaviteľov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorú zorganizovali v rámci maďarského predsedníctva v tomto zoskupení.

Podľa agentúry MTI Vážny vyhlásil, že síce úroveň rozvoja jednotlivých krajín V4 sa líši, na budapeštianskom rokovaní sa zúčastnené strany zhodli v tom, že krajiny štvorky sa pokúsia presadzovať svoje spoločné záujmy.

Účastníci schôdzky, ktorými ďalej boli maďarský štátny tajomník rezortu národného hospodárstva zodpovedný za hospodársku stratégiu Zoltán Cséfalvay, poľská ministerka regionálneho rozvoja Elzbieta Bienkowska a štátny tajomník českého ministerstva pre miestny rozvoj Daniel Braun, prerokovali aktuálne otázky programového obdobia Európskej únie 2014-2020.

Cséfalvay konštatoval, že pre všetky štyri vyšehradské krajiny je dôležitá otázka rekonštrukcie ciest nižších tried. Európska únia sa podľa jeho slov tomuto bráni, podľa V4 to však je neoddeliteľným základom rozvoja hospodárstva.

Poľská ministerka podčiarkla v rámci pripravovaného rozpočtu únie význam podpory programov inovatívneho rozvoja, ako aj podporu malých a stredných podnikov.

Podľa slov českého predstaviteľa pre Českú republiku sú mimoriadne dôležité európske fondy v oblasti podnikania a tvorby pracovných miest. Všetky krajiny V4 potrebujú investície do infraštruktúry, konštatoval Braun.