Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vedenie Agrokomplexu zmrazuje činnosť poľnohospodárskeho múzea SPM

V súčasnosti pracuje v múzeu 13 zamestnancov.

Nitra 12. marca (TASR) – Zriaďovateľ Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM) v Nitre, štátny podnik Agrokomplex – Výstavníctvo, zmrazuje činnosť múzea. S účinnosťou od 1. marca tohto roka rozhodnutím riaditeľa Agrokomplexu Františka Ďurkoviča sa oddeľuje verejnoprospešná činnosť SPM v Nitre od podnikateľskej činnosti podniku, s cieľom dosiahnuť optimalizáciu činností SPM a jeho vplyvu na hospodársky výsledok podniku, znie oficiálne vyjadrenie vedenia Agrokomplexu. Pracovníci múzea tvrdia, že kroky vedenia sú pre múzeum likvidačné a múzeum smeruje k svojmu zániku.

SPM nebude mať svojho riaditeľa, ale len dočasne menovaného vedúceho strediska, ktorý spadá priamo pod riaditeľa Agrokomplexu. Doterajší riaditeľ múzea Jozef Bučka bol zo svojej funkcie odvolaný k 1. marcu. V súčasnosti pracuje v múzeu 13 zamestnancov. Na základe tohtoročného rozpočtu sú mzdové náklady znížené oproti minulému roku zo 142.000 eur na 78.000 eur, z čoho vyplýva prepustenie približne ôsmich pracovníkov. Zamestnancom múzea to potvrdil ekonóm podniku, bližšie informácie však vedenie tají. V roku 2014 by podľa plánovaných mzdových nákladov mali zostať v múzeu štyria zamestnanci.

„Šesť zamestnancov, a už vôbec nie štyria, nedokáže zabezpečiť nielen kultúrne akcie podľa kalendária, ale ani základné odborné činnosti vyplývajúce zo zákona o múzeách a galériách,“ tvrdia zamestnanci múzea, ktorí chcú zostať v anonymite. Vedenie Agrokomplexu tvrdí, že kultúrne podujatia podľa tohtoročného kalendária neruší, ak zamestnanci zvládnu ich realizáciu, môžu sa uskutočniť. Už počas tohto mesiaca sa však podľa zamestnancov múzea začína s rozpredajom zvierat z expozície Hospodársky dvor, doteraz nie je rozhodnuté o tohtoročnej prevádzke úzkokoľajnej Nitrianskej poľnej železnice. „Na každej akcii pracovali okrem stálych zamestnancov aj brigádnici, čiže rušňovodiči, sprievodcovia, pokladníčka, lektori. V súčasnosti už nie je možné v múzeu zamestnať žiadnych brigádnikov. Šiesti zamestnanci technicky a fyzicky nedokážu zabezpečiť prevádzku,“ tvrdia zamestnanci SPM.

Dôvodom pre zmrazenie múzea je údajne záujem o lukratívne pozemky. O tieto pozemky sa aj v minulosti zaujímali rôzne záujmové skupiny, čo ešte v roku 2010 potvrdili bývalí riaditelia Agrokomplexu Eduard Krcho i Miloslav Pisár. „Skutočne existoval projekt golfového ihriska, no bol zastavený a nebude sa realizovať. Svoju úlohu zohrala aj kríza, developerské spoločnosti niektoré projekty pozastavili,“ uviedol Krcho. "Ak by tam to golfové ihrisko vzniklo, tak nie z rozhodnutia manažmentu Agrokomplexu, ale z rozhodnutia Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré je zriaďovateľom Agrokomplexu. Tlaky developerov existovali, no projekt bol manažmentom zastavený," potvrdil v roku 2010 Pisár.

SPM bolo založené v roku 1922 v Bratislave, po druhej svetovej vojne bolo delimitované do Nitry. Od roku 1978 je súčasťou štátneho podniku Agrokomplex-Výstavníctvo Nitra. V zbierkovom fonde múzea sa nachádza 26.383 zbierkových predmetov. Súčasťou múzea je špecializovaná knižnica s poľnohospodárskou tematikou so zhruba 43.000 knižnými jednotkami a skanzen s 33 objektami. V skanzene sa nachádza úzkokoľajná Nitrianska poľná železnica, ktorá prevádzkuje tri parné rušne a vozový park. Múzeum spravuje aj vzácnu zbierku umeleckých diel z 20. storočia, ktorá sa nachádza v kaštieli v Dolnej Malante. Múzeum s knižnicou, skanzenom a železnicou má rozlohu 30 hektárov, veľkosť expozícií je 9000 metrov štvorcových.