Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index USA v októbri výrazne klesol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávali, že LEI klesne iba o 0,4 %, teda v rovnakom rozsahu, aký bol v rámci predbežných údajov uvádzaný za september.

Washington 19. novembra (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal pokles aj v októbri, už ôsmy mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo výraznejšie, než sa čakalo. Vyhliadky americkej ekonomiky sa tak opäť zhoršili. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil najnovšiu správu inštitútu Conference Board.

Ako inštitút uviedol, kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v októbri o 0,8 % po revidovanom poklese za september na úrovni 0,5 %. Ekonómovia očakávali, že LEI klesne iba o 0,4 %, teda v rovnakom rozsahu, aký bol v rámci predbežných údajov uvádzaný za september.

"Pokles LEI odráža zhoršujúce sa vyhliadky spotrebiteľov v dôsledku vysokej inflácie a rastúcich úrokových sadzieb, ako aj zhoršujúce sa možnosti výrobného sektora a rezidenčnej výstavby," povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board. Poukazujúc na pokles indexu už ôsmy mesiac po sebe zároveň dodal, že údaje naznačujú, že ekonomika je "možno už v recesii".