Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA klesol v októbri viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ekonómovia očakávali, že index zaznamená v októbri pokles o 0,6 %.

Washington 21. novembra (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v poklese aj v októbri, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo a prekonalo očakávania trhov. Údaje, ktoré zverejnil inštitút Conference Board, tak znamenajú ďalšie zhoršenie vyhliadok americkej ekonomiky. Informoval o tom portál RTTNews.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v októbri o 0,8 % po tom, ako v septembri zaznamenal pokles o 0,7 % a v auguste o 0,5 %. Ekonómovia očakávali, že index zaznamená v októbri pokles o 0,6 %.

Za výraznejším než očakávaným tempom poklesu LEI je zhoršenie spotrebiteľských očakávaní, ďalej očakávaní vývoja ekonomických podmienok zo strany podnikateľov, klesajúce akcie a zhoršenie úverových podmienok. Ako povedala Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board, výsledky LEI opäť signalizujú recesiu v najbližším období. "Conference Board očakáva, že inflácia, vysoké úrokové sadzby a klesajúce spotrebiteľské výdavky, ktoré sú dôsledkom vyčerpaných úspor z obdobia pandémie, posunú americkú ekonomiku do krátkodobej recesie," dodala Zabynska-La Monica.