Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA pokračoval vo výraznom poklese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek pokračujúcemu prudkému poklesu bol vývoj v apríli o niečo lepší, než očakávali ekonómovia.

Washington 21. mája (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal po marcovom prepade prudký pokles aj v minulom mesiaci. To znamená, že americká ekonomika je v súčasnosti v teritóriu recesie. Informoval o tom inštitút Conference Board.

Podľa inštitútu kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v apríli o 4,4 % po 7,4-percentnom prepade v marci. Vývoj v marci predstavuje najvýraznejší pokles indexu za jeho 60-ročnú históriu.

Napriek pokračujúcemu prudkému poklesu bol vývoj v apríli o niečo lepší, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s poklesom LEI až o 5,9 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za marec, ktoré stanovili pokles indexu o 6,7 %.

Ako povedal hlavný ekonóm Conference Board Bart van Ark, podmienky v niektorých sektoroch a priemyselných oblastiach by sa mohli v nasledujúcich mesiacoch zlepšiť. Na druhej strane, rozsah poklesu LEI signalizuje, že ani bezprostredné otváranie niektorých sektorov neznamená rýchle zotavenie celkovej ekonomiky.