Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA v závere roka klesol, sa ráta s recesiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Údaje inštitútu Conference Board zverejnil v pondelok portál RTTNews.

Washington 22. januára (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA pokračoval v poklese aj v úplnom závere minulého roka, aj keď tempo poklesu sa výrazne zmiernilo. Pokračujúci pokles indexu tak naďalej predstavuje riziko skĺznutia americkej ekonomiky do recesie. Údaje inštitútu Conference Board zverejnil v pondelok portál RTTNews.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v decembri o 0,1 % po tom, ako v novembri zaznamenal pokles o 0,5 %. Výsledok je lepší, než predpokladali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom LEI o 0,3 %.

"Až šesť z 10 kľúčových indikátorov sa pozitívne podpísalo pod vývoj LEI," uviedla Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board. "Na druhej strane, ešte výraznejší vplyv na celkový vývoj hlavného indexu mali ukazovatele, ktoré zaznamenali pokles. Patrili k nim nepriaznivé podmienky vo výrobnom sektore, vysoké úrokové sadzby a slabá spotrebiteľská dôvera," dodala.

"Zotrvanie v negatívnom teritóriu tak naďalej signalizuje riziko recesie," uviedla Zabinska-La Monica. Ako dodala, Conference Board naďalej predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) v 2. a 3. kvartáli tohto roka zaznamená pokles. V závere roka by sa však ekonomika mala opäť začať zotavovať.