Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA vzrástol, prvýkrát za dva roky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Za 6-mesačné obdobie medzi augustom 2023 a februárom 2024 zaznamenal LEI pokles o 2,6 %.

Washington 21. marca (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal minulý mesiac nečakaný rast, prvý za posledné dva roky. Uviedol to vo štvrtok inštitút Conference Board. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol vo februári o 0,1 %. V prvom mesiaci roka zaznamenal pokles o 0,4 %.

Výsledok je pre ekonómov prekvapením. Tí počítali s ďalším poklesom LEI, a to o 0,3 %. Nečakané zvýšenie indexu je zároveň prvé od februára 2022.

Za 6-mesačné obdobie medzi augustom 2023 a februárom 2024 zaznamenal LEI pokles o 2,6 %. Tempo poklesu sa tak zmiernilo, keď za predchádzajúce 6-mesačné obdobie dosiahol pokles 3,8 %.

Najnovšie údaje naznačujú, že recesia USA v nasledujúcom období nehrozí, Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board však upozornila, že aj napriek rastu indexu za mesiac február budú na rast ekonomiky pôsobiť niektoré nepriaznivé faktory. Conference Board podľa nej očakáva spomalenie tempa rastu počas 2. a 3. štvrťroka, keďže na výdavky spotrebiteľov negatívne vplývajú vysoké úrokové sadzby a rastúci spotrebiteľský dlh.