Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Inštitút Conference Board odhaduje, že americká ekonomika dosiahne v 1. kvartáli rast na úrovni 2,2 %. Za celý rok počíta inštitút s ekonomickým rastom o 3,5 %.

Washington 22. januára (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal ku koncu minulého roka solídny rast, čo signalizuje, že rast americkej ekonomiky bude pokračovať aj napriek problémom spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a očakávanému zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Poukázali na to údaje, ktoré koncom týždňa zverejnil inštitút Conference Board.

Inštitút informoval, že kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky USA v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol v decembri o 0,8 % po 0,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Údaje sú v súlade s očakávaniami ekonómov.

"Index ukončil rok 2021 na rastúcej trajektórii, čo naznačuje, že ekonomika bude v najbližších mesiacoch pokračovať v raste," povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board. Tempo rastu sa však podľa neho môže za 1. kvartál mierne spomaliť, keďže na ekonomiku bude na jednej strane tlačiť nový variant koronavírusu omikron, nedostatok pracovníkov vo firmách, inflačné tlaky a očakávané zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Fedu.

Conference Board odhaduje, že americká ekonomika dosiahne v 1. kvartáli rast na úrovni 2,2 %. Za celý rok počíta inštitút s ekonomickým rastom o 3,5 %.