Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Vedúci ekonomický index v USA zrýchlil pokles, recesia sa však nečaká

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Januárový údaj je horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí počítali so zrýchlením poklesu indexu, rátali však s tým, že klesne o 0,3 %.

Washington 20. februára (TASR) - Vedúci ekonomický index v USA pokračoval na začiatku tohto roka v poklese, pričom tempo poklesu sa výrazne zrýchlilo a bolo aj výraznejšie, než sa čakalo. Na druhej strane, vývoj za šesť mesiacov bol lepší, než za predchádzajúce polročné obdobie a s recesiou v USA sa naďalej nepočíta. Uviedol to v utorok inštitút Conference Board. Informoval o tom portál RTTNews.

Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v januári o 0,4 % po tom, ako v decembri zaznamenal po revízii pokles o 0,2 %. Inštitút pôvodne za december udával pokles LEI iba o 0,1 %.

Januárový údaj je horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí počítali so zrýchlením poklesu indexu, rátali však s tým, že klesne o 0,3 %.

Najnovšie údaje tak opäť naznačujú zložitejšie podmienky pre ekonomickú aktivitu v USA v nasledujúcich mesiacoch, na druhej strane, až šesť z 10 kľúčových indikátorov sa za posledných šesť mesiacov podpísalo pozitívne pod vývoj LEI, uviedla Justyna Zabinska-La Monica z Conference Board. "Výsledkom je, že LEI momentálne nesignalizuje v nasledujúcom období recesiu," dodala.

Inštitút Conference Board uviedol, že LEI za šesťmesačné obdobie medzi júlom 2023 a januárom 2024 zaznamenal pokles o 3 %. V predchádzajúcich šiestich mesiacoch však tempo poklesu LEI dosiahlo až 4,1 %.