Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Veľké čínske firmy majú záujem o lacný skvapalnený plyn z Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nákupy ruského LNG kopírujú kroky čínskych rafinérskych firiem. Tie rovnako potichu kupujú zľavnenú ruskú ropu, ktorej sa zvyšok sveta vyhýba.

Peking 4. apríla (TASR) - Najväčší čínski dovozcovia skvapalneného plynu (LNG) majú záujem dokúpiť LNG z Ruska, ktorému sa iní kupci pre sankcie proti Rusku vyhýbajú. Chcú tak využiť terajšie nízke ceny ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Štátne energetické koncerny vrátane spoločností Sinopec a PetroChina rokujú o nákupe zľavnených dodávok LNG z Ruska, uviedli zdroje oboznámené so situáciou. Ako dodali, niektorí dovozcovia zvažujú, že pri tendroch využijú ruské firmy, aby tak zakryli svoje plány pred zahraničnými vládami.

Väčšina dovozcov LNG vo svete ruský plyn nenakupuje pre obavy z budúcich sankcií voči Rusku, prípadne z poškodenia reputácie. Ako sa ukazuje, čínske firmy patria k posledným, ktoré sú toto riziko ochotné podstúpiť. Podľa zdrojov z trhu čínske spoločnosti v minulých týždňoch nakúpili už niekoľko dodávok ruského skvapalneného plynu.

Nákupy ruského LNG kopírujú kroky čínskych rafinérskych firiem. Tie rovnako potichu kupujú zľavnenú ruskú ropu, ktorej sa zvyšok sveta vyhýba.

Čo sa týka súčasných potrieb v oblasti LNG, Čína momentálne nepotrebuje dokupovať väčší objem suroviny. Dôvodom je mierne počasie a nové obmedzenia v súvislosti s rastom počtu infikovaných novým koronavírusom. Avšak momentálne lacný ruský plyn môže Číne pomôcť výhodne naplniť zásobníky pred ďalším rastom cien.