Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Veľkí zamestnávatelia stále nepoznajú vládne riešenie krízy energií

Na snímke zľava prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský, prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga, prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger počas tlačovej konferencie na tému - Priemysel v ohrození - vláda stále nemá riešenia energetickej krízy pre veľké podniky v Bratislave v utorok 10. januára 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Žiadajú preto rokovanie s relevantnými ministerstvami.

Bratislava 10. januára (TASR) - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD), ako aj v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) stále nepoznajú vládne riešenie energetickej krízy pre veľké subjekty. Žiadajú preto rokovanie s relevantnými ministerstvami.

"Zatiaľ nevieme, čo bude nesledovať, teda koľko peňazí celkom sa bude alokovať na pomoc, koľko peňazí bude pomoc predstavovať pre jednotlivcov, na aké obdobie by mala byť pomoc, teda ako celý systém bude fungovať. To, čo je paradoxné, žiadali sme pomoc vo forme zrušení tarifných a distribučných poplatkov. Bohužiaľ, dozvedeli sme sa pravý opak, že niektoré tarifné poplatky sa pre podnikateľov zvýšili," uviedol na spoločnej tlačovej konferencii zamestnávateľských zväzov prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.



Podľa slov prezidenta AZZZ SR Tomáša Malatinského nie je problémom podnikateľov to, že by sa vláda téme pomoci pri energiách nevenovala. "Problémom je, že schémy pomoci nemáme uzavreté, nemáme ich notifikované a nevieme teda, či s nimi môžeme počítať. My v našich firmách teda nevieme, aká pomoc nám bude doručená," podčiarkol Malatinský.

"Tým, že nemáme dnes jasne stanovené pravidlá, máme v našich firmách problém kalkulovať. Dnes nevieme, s akými cenami energií môžeme počítať na tento rok, čo pri energeticky náročných podnikoch, ako je priemysel, spôsobuje relatívne vážne problémy. Konkurencia, najmä mimoeurópska, ktorá má nízke ceny energií, začína byť pre nás vážnym problémom. Chcem preto apelovať na to, aby vláda začala urýchlene s nami komunikovať o tom, čo bude s priemyslom na Slovensku ďalej," podčiarkol prezident APZD Alexej Beljajev.



Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera je aj komunálna sféra akcionárom, najmä vo vodárenských a teplárenských spoločnostiach. "Ak podnikateľský (priemyselný) sektor môže vydržať ešte niekoľko mesiacov, tak tepelné komunálne hospodárstva nevydržia ani mesiac. Ceny tepla pre domácnosti boli zastropované, nemôžu sa dodávať za výrobnú cenu. Tak tieto firmy už nebudú môcť nakúpiť plyn na ďalšie obdobie. Samosprávy už opatreniami vlády tento rok prišli a prídu o 618 miliónov eur," dodal Tréger s tým, že treba preto čakať radikálne zníženie životnej úrovne ľudí.