Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v Nemecku pokračujú v zrýchľovaní rastu

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Ceny v nemeckom veľkoobchode vzrástli vo februári medziročne o 16,6 % po januárovom raste o 16,2 %.

Wiesbaden 14. marca (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku pokračujú v zrýchľovaní rastu, pričom v minulom mesiaci rast vyrovnal úroveň z novembra minulého roka, ktorá predstavovala rekord zo 60. rokov 20. storočia. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Ceny v nemeckom veľkoobchode vzrástli vo februári medziročne o 16,6 % po januárovom raste o 16,2 %. Februárový rast tak vyrovnal tempo rastu z novembra 2021, čo zároveň predstavuje najvýraznejší rast veľkoobchodných cien od roku 1962.

Výrazne sa pod to podpísali ceny produktov z minerálnych olejov. Tie vzrástli v medziročnom porovnaní o 43,6 %. Vysoký rast zaznamenali aj ceny kovov a rúd, konkrétne 43,4 %, ako aj ceny stavebného reziva. V tomto prípade rast predstavoval 44 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny v nemeckom veľkoobchode zvýšili vo februári o 1,7 %. V januári rast dosiahol 2,3 %. Napriek spomaleniu tempa rastu vývoj veľkoobchodných cien prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali so spomalením medzimesačného rastu na 0,9 %.