Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v Nemecku zmiernili rast, sú však blízko rekordu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľkoobchodné ceny v medziročnom porovnaní ťahali minulý mesiac nahor najmä ceny surovín a polotovarov.

Wiesbaden 15. septembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku zmiernili v auguste tempo rastu, aj naďalej však zostávajú na vysokej dvojcifernej úrovni. Informovali o tom portály tradingeconomics a RTTNews, ktoré zverejnili údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Úrad vo štvrtok oznámil, že veľkoobchodné ceny v Nemecku vzrástli v auguste medziročne o 18,9 % po 19,5-percentnom raste v júli. Napriek tomu, že rast sa spomalil štvrtý mesiac v rade, zotrvávajú v blízkosti historického maxima, ktoré dosiahli v apríli na úrovni 23,8 %.

Veľkoobchodné ceny v medziročnom porovnaní ťahali minulý mesiac nahor najmä ceny surovín a polotovarov. Dôvodom je predlžujúca sa vojna na Ukrajine. Najviac vzrástli veľkoobchodné ceny tuhých palív (99,2 %), ďalej produktov z minerálnych olejov (54,3 %) a obilia, osív a ďalších agroproduktov, kde rast dosiahol 38 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa veľkoobchodné ceny v Nemecku zvýšili v auguste o 0,1 %. Oproti vývoju v júli sa tak vrátili k rastu, keď v júli v porovnaní s júnom klesli o 0,4 %.