Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v Rakúsku rástli v júli najslabšie za päť mesiacov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod rast veľkoobchodných cien sa najviac podpísali ceny tuhých palív, ktoré oproti júlu minulého roka vzrástli o 117,9 %.

Viedeň 5. augusta (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Rakúsku pokračovali v júli vo výraznom raste, tempo rastu sa však v porovnaní s rekordným júnom spomalilo, pričom dosiahlo najslabšiu úroveň za päť mesiacov. Údaje rakúskeho štatistického úradu zverejnili servery RTTNews a tradingeconomics.

Ceny v rakúskom veľkoobchode vzrástli v júli medziročne o 22,8 %. V júni zaznamenali rekordný rast na úrovni 26,5 %. Júlové tempo rastu je zároveň najslabšie od februára, v ktorom sa ceny v rakúskom veľkoobchode zvýšili o 16,3 %.

Pod rast veľkoobchodných cien sa najviac podpísali ceny tuhých palív, ktoré oproti júlu minulého roka vzrástli o 117,9 %. Výrazne sa zvýšili aj ceny priemyselných hnojív a ďalších agrochemikálií, a to o 72,4 %.

V medzimesačnom porovnaní ceny v rakúskom veľkoobchode klesli o 1,5 %, čo predstavuje prvý pokles od decembra minulého roka. V júni zaznamenali rast o 2,5 %.