Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v Rakúsku sa stabilizovali na vlaňajšej úrovni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako vyplýva z predbežných výpočtov štatistického úradu Statistik Austria, ceny v januári medziročne vzrástli len o 0,1 %, v porovnaní s decembrom stúpol index veľkoobchodných cien (GHPI) o 2,1 %.

Viedeň 5. februára (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Rakúsku sa v januári stabilizovali na úrovni z minulého roka. Ako vyplýva z predbežných výpočtov štatistického úradu Statistik Austria, ceny v januári medziročne vzrástli len o 0,1 %, v porovnaní s decembrom stúpol index veľkoobchodných cien (GHPI) o 2,1 %.

V medziročnom porovnaní výrazne zlacneli ostatné výrobky z minerálnych olejov o 18,6 %, živé zvieratá o 14 %, motorové palivá (benzín a diesel) o 12 %, pevné palivá o 9 % a kože o 5,5 %.

Najvýraznejší nárast veľkoobchodných cien zaznamenali staré a zbytkové suroviny (o 45,8 %), železo a oceľ (o 20,6 %), poľnohospodárske stroje a vybavenie (o 16,2 %), ako i hodinky a šperky (o 13,1 %). Zdražovanie sa dotklo aj obilia, semien a krmív (o 11,9 %), gumy a plastov v primárnych formách (o 9,8 %) a kníh, časopisov a novín (o 5,6 %).

V januári sa v porovnaní s decembrom zvýšili najmä veľkoobchodné ceny starých a zbytkových surovín (o 22 %), železa a ocele (o 18 %), gumy a plastov v primárnych formách (o 9,3 %), koží (o 8,9 %) a ostatných produktov z minerálnych olejov (o 6,7 %). Okrem toho zdraželi obilie, semená a krmivá (o 4,8 %), ovocie, zelenina a zemiaky (o 4,6 %), motorové palivá (o 4,2 %), ako aj knihy, časopisy a noviny (o 3 %). Podstatne zlacneli technické chemikálie, a to o 2,3 %.