Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v USA v apríli vzrástli prudšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index cien výrobcov sa v apríli medzimesačne zvýšil o 0,6 %, uviedlo americké ministerstvo práce.

Washington 13. mája (TASR) - Veľkoobchodné ceny v USA v apríli vzrástli prudšie, než sa očakávalo. To je ďalšia správa, ktorá podporuje obavy z inflácie, ktoré majú negatívny vplyv napríklad na akciový trh.

Index cien výrobcov sa v apríli medzimesačne zvýšil o 0,6 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Motorom bolo predovšetkým zdraženie potravín. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,3 % po +1 % v marci.

To je ďalší signál zvyšovania inflačných tlakov, ako sa ekonomika USA zotavuje z recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

V medziročnom porovnaní ceny výrobcov vyskočili o 6,2 %. To bol ich najprudší medziročný nárast od začiatku zverejňovania údaju v roku 2010.

Jadrový index cien výrobcov, do ktorého sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, v apríli medzimesačne stúpol o 0,7 % a medziročne o 4,1 %.

Správa o vývoji cien výrobcov prichádza len deň po správe o vývoji spotrebiteľských cien. Spotrebiteľské ceny medzimesačne vzrástli o 0,8 %, čo bolo najprudšie mesačné zvýšenie za viac ako desaťročie. Medziročne vyskočili o 4,2 %.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, dosiahla v medziročnom porovnaní 3 % a v medzimesačnom porovnaní 0,9 %, pričom ekonómovia prognózovali +2,3 %, respektíve +0,3 %.

Investori sa obávajú, že zrýchlenie inflácie môže znížiť marže a ziskovosť firiem. Navyše, ak by sa inflácia pohybovala vysoko dlhší čas, americká centrálna banka (Fed) by musela sprísniť menovú politiku.