Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v USA v septembri medziročne vyskočili o 8,6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tempo rastu veľkoobchodných cien bolo v septembri najvyššie od novembra 2010.

Washington 14. októbra (TASR) - Inflačné tlaky v USA nepoľavujú. Tempo medziročného rastu veľkoobchodných cien bolo v septembri najvyššie za viac než 10 rokov.

Index cien výrobcov v septembri medziročne vyskočil o 8,6 % po náraste o 8,3 % v auguste, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so zvýšením až o 8,7 %. Tempo rastu veľkoobchodných cien bolo v septembri najvyššie od novembra 2010.

Motorom rastu veľkoobchodných cien bolo zdraženie potravín a energií. Avšak aj bez započítania potravín a energií index cien výrobcov medziročne stúpol o 5,9 %.

V medzimesačnom porovnaní sa však tempo rastu cien výrobcov spomalilo na 0,5 % z 0,7 % v auguste. Ekonómovia očakávali +0,6 %. Bez započítania cien potravín, energií a obchodných služieb veľkoobchodné ceny stúpli len o 0,1 %.

Hlavným dôvodom výrazného zvyšovania cien výrobcov v uplynulých mesiacov bolo narušenie dodávateľských reťazcov rovnako ako zdraženie komodít. Tieto faktory budú podporovať veľkoobchodnú infláciu až do začiatku budúceho roka, v ďalších kvartáloch sa však očakáva jej spomalenie.