Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné skladové zásoby v USA aj predaj klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávali pokles veľkoobchodných zásob o 0,5 % v porovnaní s ich pôvodným januárovým znížením o 0,4 % pred revíziou.

Washington 9. apríla (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch vo februári klesli viac, ako analytici očakávali. Prispelo k tomu zníženie zásob tovaru dlhodobej aj krátkodobej spotreby a klesol aj veľkoobchodný predaj. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov ministerstva sa veľkoobchodné zásoby v USA vo februári znížili o 0,7 % po revidovanom poklese o 0,6 % v januári.

Ekonómovia očakávali pokles veľkoobchodných zásob o 0,5 % v porovnaní s ich pôvodným januárovým znížením o 0,4 % pred revíziou.

Dôvodom väčšieho ako očakávaného poklesu veľkoobchodných zásob, bolo zníženie zásoby tovarov dlhodobej spotreby o 0,8 % a krátkodobej spotreby o 0,4 %.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že aj veľkoobchodný predaj vo februári klesol, a to o 0,8 % po náraste o 1,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Štatistiky odhalili, že zatiaľ čo predaj tovarov dlhodobej spotreby vzrástol o 0,1 %, predaj tovarov krátkodobej spotreby sa znížil až o 1,6 %.