Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA v júni rástli pomalšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo štatistík ďalej vyplýva, že zásoby tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 2 % a tovarov krátkodobej spotreby o 1,4 %.

Washington 10. augusta (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch v júni opäť vzrástli, už 23. mesiac v rade, ale o niečo menej, ako naznačili predbežné údaje. Podniky totiž spomalili ich dopĺňanie a ďalej čerpajú z prebytočných zásob, keďže aj spotrebiteľské výdavky sa spomaľujú. TASR o tom informuje na základe revidovaných údajov, ktoré v stredu uverejnilo americké ministerstvo obchodu.

Podľa ministerstva sa veľkoobchodné zásoby v USA v júni 2022 zvýšili o 1,8 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne stúpli o 1,9 %. Predbežný odhad pritom signalizoval, že tempo ich rastu zostane nezmenené na úrovni 1,9 % a ekonómovia predpokladali, že ministerstvo predbežné júnové výsledky nereviduje.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že zásoby tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 2 % a tovarov krátkodobej spotreby o 1,4 %.

V medziročnom porovnaní sa po spresnení veľkoobchodné skladové zásoby v USA zvýšili v júni o 25,5 %, čo je tiež o niečo menej ako 25,6 % pri rýchlom odhade.

Zásoby sú kľúčovou zložkou hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov. Americká ekonomika v 2. štvrťroku nečakane klesla, pričom spotrebiteľské výdavky rástli najpomalším tempom za dva roky a výdavky firiem klesli. Druhý medzikvartálny pokles HDP po sebe vo veľkej miere odrážal miernejšie tempo vytvárania podnikových zásob.

Ministerstvo informovalo tiež, že tržby u veľkoobchodníkov v júni stúpli o 1,8 % po zvýšení o 0,7 % v máji. Tržby za tovar krátkodobej spotreby sa zvýšili o 2,1 % a za tovar dlhodobej spotreby o 0,7 %.