Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA v novembri výrazne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľkoobchodné zásoby bez započítania áut v novembri stúpli o 1,0 %.

Washington 10. januára (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v USA sa v novembri výrazne zvýšili, keďže sa oslabil dopyt. Pomer zásob k predajom stúpol na najvyššiu úroveň za takmer dva a pol roka, keďže vyššie úroky znížili predaj.

Veľkoobchodné zásoby v novembri vzrástli o 1 % po zvýšení o 0,6 % v októbri, uviedlo v utorok americké ministerstvo obchodu. Vývoj bol v súlade s očakávaniami ekonómov.

Zásoby sú kľúčovou súčasťou hrubého domáceho produktu. Veľkoobchodné zásoby v novembri medziročne vyskočili o 20,9 %. Napriek tomu sa hromadenie zásob výrazne spomalilo v porovnaní s robustným tempom na konci roka 2021 a na začiatku roka 2022. Medzi dôvody patrí zlepšenie situácie v rámci dodávateľských reťazcov a oslabenie dopytu po tovaroch, keďže americká centrálna banka (Fed) v rámci boja proti inflácii agresívne zvyšuje úrokové sadzby.

Veľkoobchodné zásoby bez započítania áut v novembri stúpli o 1,0 %. Toto je zložka, ktorá sa používa pri výpočte HDP. Jej novembrový nárast signalizuje, že zásoby mohli prispieť k expanzii HDP v poslednom štvrťroku 2022 po tom, ako boli dva kvartáli po sebe brzdou rastu.