Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v auguste o 1,3 %.

Washington 7. októbra (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch v auguste vzrástli, pričom tempo rastu prekonalo odhady. Prispeli k tomu zhruba rovnakou mierou zásoby tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby. Informoval o tom server RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu v piatok oznámilo, že veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v auguste o 1,3 %. V porovnaní s vývojom v júli tak bolo tempo rastu viac než dvojnásobné, keď júlový rast predstavoval 0,6 %.

Rast zásob vo veľkoobchode prekonal aj očakávania ekonómov. Tí predpokladali, že zásoby vzrastú o 1,1 %.

Výraznejšie zvýšenie veľkoobchodných zásob v USA v auguste podporil vysoký rast zásob tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby. Veľkoobchodné zásoby tovarov dlhodobej spotreby vzrástli o 1,3 % a krátkodobej spotreby o 1,2 %.

Správa ministerstva obchodu poukázala aj na vývoj tržieb v americkom veľkoobchode, ktoré sa vrátili k rastu. Podľa údajov ministerstva sa tržby vo veľkoobchode zvýšili v auguste o 0,1 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali prepad o 1,5 %.

K rastu dopomohli najmä tržby z predaja tovarov krátkodobej spotreby. Tie sa zvýšili o 0,2 %. Tržby z predaja tovarov dlhodobej spotreby v auguste stagnovali.