Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Venezuela otvorí kasíno, v ktorom sa budú uzatvárať stávky v petrách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Venezuela zaviedla digitálnu menu petro v roku 2018 s cieľom obísť sankcie USA a prekonať chronický nedostatok likvidity.

Caracas 19. januára (TASR) - Venezuela otvorí kasíno, v ktorom sa budú musieť všetky stávky uzatvárať v problematickej domácej digitálnej mene „petro“. Oznámil to v piatok (17. 1.) prezident Nicolas Maduro, ktorý tak ruší zákaz kasín v krajine z roku 2011.

Maduro uviedol, že „povolil zákonné hazardné hry“ v kryptomene petro v hoteli Humboldt v Caracase. Príjmy z nich sa použijú na financovanie „zdravotníctva, vzdelávania, konvertibilnej meny a cudzích mien“. Latinskoamerická krajina trpí nedostatkom financií v dôsledku sankcií USA, ktoré majú pomôcť zbaviť socialistu Madura moci.

Jeho predchodca Hugo Chávez, ktorý vládol v rokoch 1999 - 2013, koncom roka 2011 podpísal dekrét o zatvorení kasín a bingo hál vo Venezuele. Zdá sa však, že vážne problémy venezuelskej ekonomiky s likviditou zmenili Madurov názor. Začiatkom týždňa prezident využil svoj výročný prejav v parlamente, aby sa pokúsil oživiť kontroverzné petro, ktoré Spojené štáty zakázali a niektoré ratingové internetové stránky ho označili za „podvod“. Maduro tiež nariadil, že letecké spoločnosti lietajúce z Caracasu, musia platiť za palivo petrami.

Venezuela zaviedla digitálnu menu petro v roku 2018 s cieľom obísť sankcie USA a prekonať chronický nedostatok likvidity. Petro je naviazaná na obrovské ropné rezervy Venezuely. Maduro chce, aby sa virtuálna mena stala široko používaným platobným prostriedkom Venezuelčanov, ale väčšina ľudí netuší, ako ho používať. Webová stránka icoindex.com pre hodnotenie rizík označila petro za „podvod“. No kým petro si nedokázalo získať dôveru investorov, ukázalo sa, že iné kryptomeny sú vo Venezuele veľmi obľúbené, ako útočisko proti hyperinflácii.

Maduro vlani v decembri schválil vyplatenie bonusov pre verejných zamestnancov a dôchodcov v petrách. Odborníci však uviedli, že ich rýchlo vymenili za domáce bolívary, a potom za iné meny. Vláda tak minulý týždeň zablokovala výmenu petra za bolívary.