Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Verdikt súdu voči Shell otvára priestor pre koncerny z OPEC a Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie súdu znamená, že firma bude musieť obmedziť produkciu ropy a plynu. Navyše to môže znamenať odštartovanie série podobných verdiktov aj voči iným spoločnostiam.

Londýn 5. júna (TASR) - Klimatickí aktivisti slávili koncom mája obrovský úspech, keď súd v Holandsku nečakane nariadil ropnému koncernu Royal Dutch Shell radikálne zníženie emisií skleníkových plynov. Navyše v rovnakom čase utrpeli porážku v tejto oblasti aj americké koncerny Exxon Mobil a Chevron, a to v súboji so svojimi akcionármi. Úspech aktivistov však znamená víťazstvo pre konkurenčné firmy západných koncernov z krajín ako Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE) a Rusko.

"Dopyt po rope a plyne ani zďaleka nedosiahol svoj vrchol a svet bude aj naďalej tieto suroviny potrebovať. Nadnárodné ropné spoločnosti však nebudú môcť pre klimatické záväzky investovať do tejto oblasti, čo znamená väčšie možnosti pre ropné firmy, ktoré sú v štátnych rukách," povedala Amrita Senová z poradenskej spoločnosti Energy Aspects, ktorú citovala agentúra Reuters.

Holandský súd svojím verdiktom z 26. mája nariadil koncernu Royal Dutch Shell znížiť emisie CO2 do roku 2030 oproti roku 2019 až o 45 %. Shell mal v pláne redukciu emisií do konca tohto desaťročia o 20 %. Rozhodnutie súdu znamená, že firma bude musieť obmedziť produkciu ropy a plynu. Navyše to môže znamenať odštartovanie série podobných verdiktov aj voči iným spoločnostiam. Shell na rozhodnutie reagoval, že sa odvolá.

V rovnaký deň prehrali americké ropné koncerny Exxon Mobil a Chevron súboj so svojimi akcionármi, ktorí manažmenty obvinili, že v boji proti klimatickým zmenám nerobia dosť. Firmy tak budú musieť do znižovania emisií investovať viac.

Vývoj udalostí vytvára priestor pre firmy ako saudskoarabská Saudi Aramco, ADNOC zo SAE či ruské spoločnosti Gazprom a Rosnefť. Bude to znamenať viac biznisu pre ne a pre Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

"Zdá sa, že Západ sa pri dodávkach surovín bude musieť viac spoliehať na, ako ich nazýva, 'nepriateľské režimy'," ironicky poznamenal jeden zo zástupcov ruského plynárenského koncernu Gazprom, majúc na mysli energetické firmy, ktoré sú celkovo alebo čiastočne v rukách štátu. Samotný Gazprom ani saudskoarabská spoločnosť Aramco, či firma ADNOC zo SAE sa k najnovšej situácii nevyjadrili. Vyjadrenie neposkytla ani ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť.

Zdroj z firmy Aramco však potvrdil, že rozhodnutie holandského súdu zjednoduší členským štátom OPEC budúce zvyšovanie produkcie. "Pre Aramco je to skvelá správa," povedal zdroj. Na rozdiel od Shell a ďalších západných energetických koncernov ropný gigant Aramco, v ktorom väčšinu kontroluje saudskoarabská vláda, výraznému tlaku v súvislosti so znižovaním emisií nečelí.