Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Verejné prístavy a SPaP budú pracovať na vyrovnaní majetkových vzťahov

Na archívnej snímke z dronu pohľad na Bratislavu, zimný prístav a Prístavný most. Foto: TASR - Michal Svítok

Cieľom memoranda je preskúmanie rôznych alternatív, prípadne úpravy vzťahov vo verejných prístavoch Bratislava a Komárno.

Bratislava 21. februára (TASR) - Štátna akciová spoločnosť Verejné prístavy bude spolupracovať so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy (SPaP) pri vyrovnaní majetkovoprávnych vzťahov vo verejných prístavoch Bratislava a Komárno. Dohodli sa na tom v memorande o spolupráci, ktoré má byť predpokladom pre budúci rozvoj prístavov. V stredu o tom informovala spoločnosť Verejné prístavy.

"Memorandum, ktoré sme podpísali, načrtlo vôľu oboch strán dohodnúť sa na majetkovom urovnaní verejných prístavov. Tie následne môžu tvoriť významnú úlohu v medzinárodnej vodnej doprave, ktorá je považovaná za jednu z najhospodárnejších a najekologickejších spôsobov prepravy," uviedol generálny riaditeľ Verejných prístavov Matej Danóci.

Cieľom memoranda je preskúmanie rôznych alternatív, prípadne úpravy vzťahov vo verejných prístavoch Bratislava a Komárno. "Motivácia vyrovnať majetkovoprávne vzťahy v prístave nadväzuje na európske iniciatívy v oblasti rozvoja vnútrozemskej vodnej dopravy a je v súlade s odporúčaniami Najvyššieho kontrolného úradu SR. Prístavy na Slovensku majú veľký potenciál, napríklad aj pri povojnovej obnove Ukrajiny. Nevyrovnané majetkovoprávne vzťahy predstavujú prekážku ďalšieho rozvoja a čerpania prostriedkov zo zdrojov EÚ," uviedol minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Verejné prístavy ako štátna akciová spoločnosť majú na starosti spravovanie prístavov. V nákladných prístavoch Bratislava a Komárno vlastnia len pozemky. Infraštruktúru a superštruktúru, ako aj technické zariadenia vlastní SPaP, ktorá má pozemky v prenájme. Ten sa v prevažnej časti končí v roku 2027, preto sa štát rozhodol majetkovoprávne vzťahy vyrovnať v predstihu.