Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Verejnú ponuku na predaj Slovglassu zverejnia v polovici septembra

Foto: TASR/Denisa Horváthová

Hoci väčšina výrobných zariadení je v uspokojivom stave, je pravdepodobné, že nový majiteľ bude musieť v strednodobom horizonte počítať s investíciami na modernizáciu strojového vybavenia.

Poltár 3. septembra (TASR) - Sklárne Slovglass Poltár, ktoré sú od januára zatvorené po tom čo sa dostali do konkurzu keď neboli schopné splácať pohľadávky, sa budú predávať verejným ponukovým konaním. Očakáva sa, že ponuka bude zverejnená v polovici septembra. Vyplýva to z informačného memoranda, ktoré v týchto dňoch vydala agentúra SARIO.

Spoločnosť bola jediným producentom 24-percentného olovnatého skla na Slovensku. Navyše sa špecializovala v obohacovaní sklených výrobkov za použitia viacerých metód, napríklad brúsením, ručným maľovaním zlatom či platinou, leptaním či gravírovaním.

Firma vyvážala výrobky do asi 35 krajín sveta, okrem iných aj do USA, Kanady či Veľkej Británie. Po bankrote prišlo o prácu približne 400 ľudí.

Hoci väčšina výrobných zariadení je v uspokojivom stave, je pravdepodobné, že nový majiteľ bude musieť v strednodobom horizonte počítať s investíciami na modernizáciu strojového vybavenia. Odhaduje sa, že bude treba vložiť okolo 20 miliónov eur. Aktuálna súpisová hodnota majetku je 4,07 milióna eur.

Podľa portálu tvnoviny.sk sklárne v Poltári sú v centre pozornosti českého miliardára Otakara Moťku. Oživiť výrobu v nich chce podľa vzoru Bohemia Crystalex Trading.

Moťka po krachu spôsobenom krízou odkúpil sklárne v Sázavě na Benešovsku a ich dcéru v Nemecku. Dnes už tento závod vyrábajúci prevažne kuchynské a laboratórne sklo zamestnáva spolu viac ako 1600 ľudí.

Moťka garantuje, že po oživení výroby v Poltári dá prácu asi 300 ľuďom a do sklární plánuje investovať milióny eur. Okrem neho vraj prejavil záujem o kúpu aj nemecký investor German Crystal.