Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Veterinárna správa môže vyberať nové poplatky, odobrila prezidentka

Zuzana Čaputová Foto: TASR - Michal Svítok

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť na začiatku budúceho roka.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Veterinárna správa bude môcť okrem poplatku za vydanie záväzného posudku v územnom, stavebnom a kolaudačnom konaní vyberať správne poplatky napríklad aj za registráciu prevádzkarní potravinárskych podnikov, vydanie rozhodnutia o schválení odchytu túlavých zvierat či za vydanie rozhodnutia o povolení prepravcu zvierat. Počíta s tým novela zákona o správnych poplatkoch, ktorú v pondelok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Cieľom návrhu zákona je upraviť výšku správnych poplatkov a zaviesť nové správne poplatky orgánov veterinárnej správy," uviedol predkladateľ Jaroslav Karahuta (Sme rodina) v dôvodovej správe. Orgány veterinárnej správy okrem poplatku za vydanie záväzného posudku v územnom, stavebnom a kolaudačnom konaní dlhodobo nevyberajú žiadne správne poplatky. V súvislosti s trendom zvyšovania zaťaženosti v súčasnosti dochádza k zvyšovaniu počtu úkonov orgánov veterinárnej správy spojených s vydávaním záväzných posudkov, registrácií prevádzkarní, chovov, zberných stredísk so zvieratami, cestných dopravných prostriedkov na prepravu zvierat a prepravcov zvierat, respektíve rozhodnutí o schválení prevádzkarní a ďalších úkonov.

Väčšina týchto administratívnych úkonov orgánov veterinárnej správy predpokladá okrem bežných administratívnych činností aj vykonanie veterinárnej kontroly na mieste, prípadne ďalšie úkony, s čím sú spojené zvýšené náklady na výkon veterinárnych kontrol a na rozpočet orgánov veterinárnej správy. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť na začiatku budúceho roka.